Πολιτικη & Οικονομια

Τι είναι η ανάπτυξη;

Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άπαρτα ψηλά βουνά;

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 605
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343138-713511.jpg

Όταν το Κογιότ ετοιμάζεται να κάνει μια ακόμα προσπάθεια να πιάσει το Μπιπ-Μπιπ, έχει πάντα ένα πονηρό αλλά και σοβαρό ύφος.

Πράγμα που κάνει το στουκάρισμα στο βράχο ακόμα πιο αστείο...

Και, ναι, η σκέψη της παραπάνω εικόνας θυμίζει πολύ τις ανακοινώσεις Τσίπρα για τη «μουσική της ανάπτυξης» πριν την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όμως το γέλιο γίνεται πιο ευχάριστο, όταν συνοδεύεται από ανακούφιση. Γιατί τουλάχιστον αποδείχθηκε ότι δεν είμαστε τρελοί, δηλαδή ότι εμείς βλέπουμε καταστροφή εκεί που ο άλλος βλέπει ανάπτυξη.


Να δεις που ο Καμμένος θα πει ότι το Συνταξιοδοτικό βγήκε λάθος γιατί δεν έδινε εκείνος οδηγίες όπως στη διαπραγμάτευση...


Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόλις ξοδέψουμε το «διοριστοδάνειο» της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορούμε πάντα να απαντήσουμε στο mail εκείνου του Νιγηριανού πρίγκιπα που ζητάει βοήθεια για να βγάλει εκτός χώρας την περιουσία του και έχει υποσχεθεί ότι θα τη μοιραστεί μαζί μας.


Το πρόβλημα με τη NASA: Κάθε φορά προετοιμάζει το κοινό για «σημαντικές ανακοινώσεις» απευθυνόμενη σε επιστήμονες και κάθε φορά πλημμυρίζουν ελπίδες οι φανατικοί του Star Trek.

Που περιμένουν επιτέλους την απόδειξη ότι η αγαπημένη τους σειρά είναι στην πραγματικότητα ντοκιμαντέρ...


«Ιμιόσημο»: Το ειδικό τέλος που θα προστεθεί στη φορολογία για την εξόφληση των 2-5 δις εξοπλισμών που θεωρούνται απαραίτητοι...

Και μέρος του θα πηγαίνει στα κανάλια που κάθε μέρα φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν, με ρεπορτάζ που θα ζήλευε ακόμα και ο Τζέιμς Πάρις όταν σκηνοθετούσε Κώστα Πρέκα.


Πάντως αν τελικά γίνει πραγματικότητα η πρόταση για πρόστιμα ανάλογα με τα εισοδήματα, το sticker «σκοτώνω και δεν πληρώνω» που έχουν για πλάκα μερικοί στα αυτοκίνητα θα αποκτήσει άλλο νόημα.

Θα σημαίνει ότι αυτός που το έχει, κάνει μηδενική δήλωση.


Λογικό είναι ο Πάνος Καμμένος να «προφητεύεσει» θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους στο Αιγαίο. Στο κάτω-κάτω το περιβάλλον του είναι οπαδοί του Γέροντα Παΐσιου...

Αλλά εδώ που τα λέμε το πιο ηχηρό μήνυμα των Κύπριων στις προφητείες Καμμένου δεν ήταν από τον κυβερνητικό τους εκπρόσωπο. Ήταν η ψήφος τους στο The Voice.


Τώρα που επιτέλους είδαμε τον Γιάννη Σπαλιάρα εν δράσει καταλάβαμε όλοι πώς έφτασε στο νούμερο 4.000.

Δεν είναι δηλαδή ότι εκείνος ήθελε να φύγει άρον-άρον και να πάει στην επόμενη.

Είναι ότι εκείνες έφευγαν άρον-άρον για να βρουν κάποιον λιγότερο «πρήχτη». Και να τον αφήσουν ελεύθερο να βρει την επόμενη που θα πρήξει.


Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας

Αφού η κυβέρνηση θεωρεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση προσωρινά, γιατί τα προηγούμενα στοιχεία που έδειχναν ανάπτυξη τα θεωρούσε οριστικά;

Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας Νο2

Sorry, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας που θέλει να επιστρέψουν πίσω όσα μυαλά κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, πόσο βοηθάει όταν υπερασπίζεται δημόσια την πρόσληψη συμβούλου του που πιστεύει ότι «η καριέρα είναι χολέρα»;

Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας Νο3

Αφού σύμφωνα με τα non papers υποτίθεται ότι η κυβέρνηση συμφώνησε για θετική αλλαγή μείγματος πολιτικής μετά το 2019 χωρίς ευρώ μέτρα, γιατί πρέπει να περιμένει μέχρι τότε και δεν τα εφαρμόζει αμέσως;

Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας Νο4

Αν οι γονείς του Ωραιοκάστρου είναι τόσο υπερήφανοι για την ελληνορθόδοξη παιδεία γιατί δεν θέλουν να την μοιραστούν και με άλλους ώστε να τους επηρεάσει;

Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας Νο5

Οι οπαδοί του Σώρρα που κατά τη διάρκεια του όρκου τους στην Ακρόπολη ζήτησαν από τον Ήφαιστο να τους προμηθεύσει όπλα, θα συνεχίσουν να πιστεύουν όταν διαπιστώσουν ότι τελικά δεν τους ήρθε το σπαθί που του παράγγειλαν;


Θα έπρεπε να υπάρχει μια λέξη για…

«Κινηταναμονηχανία»: Ο χρόνος που περνάς κοιτάζοντας αμήχανα γύρω-γύρω, περιμένοντας ο συνομιλητής σου να τελειώσει το τηλεφώνημα που διέκοψε την συζήτησή σας


Απάνθρωπη θέση εργασίας της εβδομάδας

Δικηγόρος διαζυγίου Μαρί και Μίνωα Κυριακού


ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ (Από τη συνέντευξη στην εφημερίδα Documento)

Αλέξης Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας 1: «...θεωρώ ότι είναι μια επιτυχημένη συνεργασία (σ.σ.: με τους ΑΝΕΛ) παρά τις αναντίρρητες ιδεολογικές μας διαφορές. Διότι στηρίζεται σε μια κοινή παραδοχή: Ότι είναι ανάγκη να τελειώνουμε με το διεφθαρμένο παλιό πολιτικό σύστημα»

Μετάφραση: Ο Πάνος Καμμένος δεν ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα. Γιατί, ακούσατε κάτι άλλο;


Αλέξης Τσίπρας 2: «...είμαι βέβαιος πως αν την ευθύνη αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης την είχε ο κος Μητσοτάκης θα είχε αποδεχθεί με προθυμία  βαρύτατο αντίτιμο που θα επέφερε επιπρόσθετη, ανυπολόγιστη ίσως, κοινωνική ζημία»

Μετάφραση: Ας μη μιλήσουμε για αυτά που κάνω... Καλύτερα να μιλήσουμε υποθετικά για το μέλλον. Είναι πιο εύκολο.


Αλέξης Τσίπρας 3: «Ο μετασχηματισμός αυτής της (σ.σ.: κρατικής) μηχανής δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Και η λύση δεν είναι η ανεξαρτητοποίηση από την κυβέρνηση...»

Μετάφραση: Θα διορίσουμε δικούς μας παντού.


Αλέξης Τσίπρας 4: «Ο μηχανισμός (σ.σ.: της οικονομικής επιτροπείας της χώρας) στη βασική του σύλληψη είναι πολύ απλός: Δανεισμός έναντι μεταρρυθμίσεων, διαφορετικά χρεοκοπία»

Μετάφραση: Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι κακό πράγμα. Το να μένουν όλα όπως έχουν είναι καλό.


Αλέξης Τσίπρας 5: «Δεν υπάρχουν τεχνοκράτες χωρίς ιδεολογία. Δεν υπάρχει ουδέτερη τεχνική επίλυσης προβλημάτων»

Μετάφραση: Οι ειδικοί που βασίζονται σε στοιχεία είναι εχθροί μας γιατί μας φέρνουν σε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν τους χρειαζόμαστε γιατί χωρίς αυτούς μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε.


Αλέξης Τσίπρας 6: «Ο Μεϊμαράκης σίγουρα δεν ήταν ένας εύκολος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Μετάφραση: Θα ξεθαρρέψουν τώρα οι καραμανλικοί και θα φαγωθείτε μεταξύ σας, γατάκια της ΝΔ.


Αλέξης Τσίπρας 7: «Οι όροι με τους οποίους πολιτεύτηκε (σ.σ.: ο Κώστας Καραμανλής) και το κοινοβουλευτικό του ήθος δεν συγκρίνονται με αυτό της ηγεσίας που τον διαδέχθηκε»

Μετάφραση: Ο άνθρωπος που το 2009 έλεγε ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη» είναι φίλος μου. Γιατί κι εγώ λέω ότι «μπαίνουμε στην ανάπτυξη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ