Πολιτικη & Οικονομια

Τελευταίες επαφές κυβέρνησης - θεσμών

Κατά 99% χάθηκε και ο Μάρτης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένες οι αποχαιρετιστήριες συναντήσεις των θεσμών που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) με υπουργούς της κυβέρνησης, με δημοσιονομική ατζέντα. Θεωρείται απίθανο ν΄αλλάξει οτιδήποτε.

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι χάνεται και ο Μάρτης για την οποιαδήποτε ανακοίνωση τελικής και πλήρους συμφωνίας πάνω στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, και επομένως για την αλυσίδα νομοσχέδιο - Βουλή - νόμος - δανειακές δόσεις. Για το λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές ελπίζουν μεν να επέλθει μια κάποια περαιτέρω προσέγγιση στο Eurogroup του τρέχοντος μήνα, αλλά τοποθετούν ρεαλιστικά το τέλος της αξιολόγησης τον Απρίλη ή και το Μάη.

Λεπτομερέστερα, από τις σχετικές κυβερνητικές ακριτομυθίες προκύπτουν τα εξής:

  • Η μείωση του αφορολόγητου είναι δεδομένη, "παίζεται" το πότε θα ξεκινήσει : 2018 ή 2019
  • Η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη, "παίζεται" αν θα ξεκινήσει το 2019 ή 2020
  • Η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι πολύ κοντά
  • Η κυβέρνηση ελπίζει να γίνουν δεκτά κάποια αντίμετρα που προτείνει (ύψους, ανάλογα με τον τρόπο μέτρησης, από  2% μέχρι 3,6 %του ΑΕΠ, όπως εξάλλου και τα μέτρα)
  • Το ΔΝΤ (κ. Ντέλια Βελκουλέσκου) συνεχίζει να είναι ο "σκληρότερος" διαπραγματευτής, ζητώντας εντονότερα, ταχύτερα και περισσότερα μεταρρυθμιστικά μέτρα
  • Η κυβέρνηση διαπιστώνει κάποια "σύγκλιση" στις συνομιλίες.