Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Προειδοποιητικός προς Άγκυρα, επικριτικός προς κυβέρνηση, αυτοκριτικός για εθνικά λάθη

Στα 70άχρονα των ελληνικών Δωδεκανήσων 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342290-711524.jpg

«Τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού χώρου. Κανείς δεν μπορεί να τα επιβουλευτεί κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητήσει», ενώ από την άλλη στη διεθνή πολιτική κάνουν κακό οι «ανούσιοι παλικαρισμοί και οι εύκολοι τυχοδιωκτισμοί»,που  «όποτε τους επιχειρήσαμε στην Ιστορία μας έφεραν καταστροφή» 

Έτσι, χωρίς να κατονομάσει ούτε την Άγκυρα, ούτε την κυβέρνηση,  άσκησε και στους δύο κριτική ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  ενώ ταυτχόχρονα έκανε και αυτοκριτική για τα μαξιμαλιστικά λάθη της Ελλάδας παλιότερα.. Όλα αυτά έγιναν στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, σήμερα Τετάρτη πρωί, με παρόντα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ουσιώδη σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:

  • «Είμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε μια στιγμή που η Ελλάδα μεγάλωνε. Αλλά είμαστε εδώ και για να προβληματιστούμε - να προβληματιστούμε γόνιμα - για την Ιστορία της χώρας μας. Για να αναλογιστούμε το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και για να πάρουμε τα μαθήματα που το παρελθόν απλόχερα προσφέρει. Μαθήματα για το παρόν αλλά και μαθήματα για το μέλλον του τόπου μας. Μνημονεύουμε, λοιπόν, με συγκίνηση, με χαρά και με υπερηφάνεια την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1947»
  • «Τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμη κι αν έχεις δίκιο. Όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων δεν ήρθε 'αυτόματα'. Δεν ήρθε μόνο και μόνο, γιατί οι θέσεις μας ήταν δίκαιες. Απαίτησε μια σοβαρή, μια επίπονη προσπάθεια στο διεθνές πεδίο ώς και τη Διάσκεψη της Ειρήνης»
  • Τότε «η Ελλάδα διέγνωσε τους συσχετισμούς ισχύος. Και κατάφερε να εξασφαλίσει μια ισχυρή διεθνή υποστήριξη, κυρίως από τις δυτικές δυνάμεις. Ήταν αυτό που λειτούργησε ως καταλύτης ώστε να συναινέσουν και οι άλλες χώρες στο αίτημά μας. Ήταν επίσης αυτό που απέτρεψε περιπλοκές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλοι εμπλεκόμενοι. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη. Επιδιώχτηκε ενεργά και καλλιεργήθηκε προσεκτικά και συστηματικά. Δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε από την Ιστορία. Η Ιστορία πάντα μάς διδάσκει»
  • «Η δύναμή μας δεν βασίζεται σε μεγάλα λόγια, δεν πηγάζει από ανούσιους παλικαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Άλλωστε όποτε τους επιχειρήσαμε στην Ιστορία μας, αυτοί έφεραν την καταστροφή»
  • «Η δύναμή μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε το κόσμο γύρω μας, να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες»
  • «Οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες της Δύσης»
  • «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πράξη την αυτονόητη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Διπλωματικά και επιχειρησιακά, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Διεκδικώντας της ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά όταν το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ