- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Εύα Καϊλή εξηγεί πώς η CETA θα προστατεύσει τη φέτα
Και καταγγέλλει την ύπαρξη «στοχευμένης παραπληροφόρησης στην Ελλάδα»
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Τόξου υπερψήφισαν τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και με τη βεβαιότητα ότι είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος, αναφέρει η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, προσθέτοντας ότι η εν λόγω συμφωνία βάζει το πλαίσιο προστασίας για 15 ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, περιλαμβανομένης και της φέτας και υποστηρίζει ότι γίνεται «στοχευμένη παραπληροφόρηση» στην Ελλάδα.
Η κα Καϊλή σημείωνει τα εξής:
1. Η CETA πριν από την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, από τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η θετική ψήφος των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου συνάδει με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών μελών.
2. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ειδικά όταν προκύπτουν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου, λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό πάντα το εθνικό συμφέρον.
3. Σχετικά με το ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Γ.Ε.) και την στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας, σημειώνεται ότι με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας. Αυτά, όπως αναφέρονται στη συμφωνία, είναι τα εξής:
- Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.
- Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.
- Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.
- Greek spices: Krokos Kozanis.
- Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.
- Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.
Αυτό που αλλάζει με τη CETA, σημειώνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, είναι ότι για 5 συνολικά ευρωπαϊκά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά, οι οποίοι έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013, να εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν. Έτσι απαγορεύεται ουσιαστικά η χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία). Αυτό έγινε διότι υπήρχαν ήδη παραγωγοί των τυριών αυτών στον Καναδά και η καναδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μια συμβιβαστική λύση κατά την οποία προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, «σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον σε όλους (παλιούς και νέους παραγωγούς) και η χρήση ενδείξεων, οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα».
Δηλαδή ΔΕΝ θα επιτρέπεται καμία αναφορά του τύπου Greek feta η ακόμα Greek style feta ή οι ελληνικές σημαίες σε Καναδούς παραγωγούς.
Η ελληνική κυβέρνηση και κατ' επέκταση οι Έλληνες ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν συμφώνησαν στην επικύρωση της συμφωνίας, κατόπιν υποβολής, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δήλωσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών της Επιτροπής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προστασίας τους, στο πλαίσιο της CETA.
Συνολικά κρίθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, καταλήγει η κ. Καϊλή, ότι η συμφωνία CETA έχει πολλά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στην καναδική αγορά, δημιουργώντας το πλαίσιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των Ευρωπαίων στον Καναδά και διευκολύνοντας την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην πολλά υποσχόμενη εργασιακή αγορά του Καναδά, καθώς απλουστεύει τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.