Κοσμος

Ο σαγηνευτικός Τριντό μάγεψε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (εικόνες, video)

«Ο πλανήτης χρειάζεται μια δυνατή ΕΕ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Belgium: 'The best is yet to come' - Trudeau hails landmark CETA trade deal

Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, η οποία είχε καθυστερήσει λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μάγεψε την Πέμπτη, με τη γοητεία του τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμα και αυτά που διαφωνούν με τη CETA.

Σημειώνεται πάντως πως χθες, 15 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία.

Ο γοητευτικός Τριντό, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του στην Ευρωβουλή, τόνισε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού οργάνου πως «ο πλανήτης έχει ανάγκη από μια δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα και ένα μοντέλο ειρηνικής συνεργασίας που δεν είχε προηγούμενο. Είστε ένας ζωτικής σημασίας παίκτης στο να ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις που συλλογικά αντιμετωπίζουμε ως διεθνής κοινότητα. Πράγματι, ολόκληρος ο κόσμος επωφελείται από μια δυνατή ΕΕ» είπε συγκεκριμένα.

Όσο για τη CETA, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων ευρωβουλευτών, ο Τζάστιν Τριτντό είπε: «Η Ceta δεν αφορά μόνο στο εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τα κέρδη. Στοχεύει στο να καλυτερεύσει τις ζωές των ανθρώπων».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε: «Ο Καναδάς και η Ευρώπη μοιράζονται κοινές γλώσσες, μια ιστορία φιλίας κι ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για έναν ανοιχτό κόσμο και την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε συμπαγείς απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών μας».

Σημειώνεται ότι ο Τζάστιν Τριντό είναι ο πρώτος Καναδός πρωθυπουργός που μιλά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το εμπόριο χρειάζεται να εξυπηρετεί τους ανθρώπους» είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μια περίοδο που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι το τρέχον σύστημα εξυπηρετεί τα συμφέρονται των λίγων. Και η ανησυχία τους δεν είναι δικαιολογημένη. Αυτή η ανησυχία απέναντι στην οικονομία και το εμπόριο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν εξασφαλίσουμε ότι το εμπόριο θα τους συμπεριλάβει όλους και θα εξυπηρετεί όλων τα συμφέροντα. Και η Ceta πολύ απλά αυτό κάνει. […] Είναι το απόλυτο σχέδιο για να ενισχύσουμε την οικονομική κι υπεύθυνη συνεργασία μεταξύ των χωρών. […]  Με τη Ceta, μπορούμε να χτίσουμε μαζί κάτι σημαντικό. Ιδίως σε αυτή τη χρονική στιγμή για τη δική σας και τη δική μου ήπειρο. Αν επιτύχουμε, η Ceta θα γίνει το σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικές φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες. Αν όχι, θα είναι η τελευταία (σ.σ. συμφωνία)».

Ο Τριντό στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Τριντό στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Τριντό στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Τριντό στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Τριντό στο Ευρωκοινοβούλιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ