Πολιτικη & Οικονομια

Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ: Από την ποσότητα ακινήτων και το εισόδημα θα καθορίζεται ο φόρος

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αντιστάθμισμα των νέων μέτρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341614-710415.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες «Ναυτεμπορική» κι «Ελεύθερος Τύπος». Πρόκειται για ένα πλάνο που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν για τη μείωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο νέος φόρος θα είναι 35% με 40% μικρότερος του ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι όσοι έχουν μικρή περιουσία και εισοδήματα, να πληρώνουν λιγότερα, ή και καθόλου, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το βάρος θα μετατοπιστεί στους «έχοντες και κατέχοντες», αν και μένει να διευκρινιστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ποιοι θεωρούνται πλέον «έχοντες και κατέχοντες».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι για να αποφευχθούν αδικίες η «εξίσωση» από την οποία θα προκύπτει ποιοι θα πρέπει να επιβαρυνθούν θα λαμβάνει υπόψη συνδυαστικά τόσο την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου όσο και ύψος των εισοδημάτων του.

Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη όλα τα νέα επώδυνα μέτρα να ληφθούν σταδιακά και όχι εφάπαξ. Το αφορολόγητο δηλαδή να μειωθεί σε δυο φάσεις, η πρώτη το 2018 και η δεύτερη το 2019, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις να γίνει σε δόσεις.

Όλα βέβαια θα αποσαφηνιστούν πλήρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι επιστρέφουν μετά την Καθαρά Δευτέρα, τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του περουσιολογίου και έχει απορριφθεί πολλές φορές από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας που φέρεται να καταβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να συνδέσει τον φόρο ακινήτων, με το εισόδημα των Ελλήνων φορολογουμένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ