Πολιτικη & Οικονομια

Σχεδόν 30.000 θέσεις χάθηκαν τον Ιανουάριο σύμφωνα με την «Εργάνη»

ΝΔ: Κόλαφος για την κυβέρνηση τα στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341377-709929.jpg

Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο 2017, δεδομένου ότι προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 29.817 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αναφορικά με την επίδοση του Ιανουαρίου του 2017, το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), εστίαση (-10.000), δραστηριότητες απασχόλησης (-3.564) και δαταλύματα (-1.965).

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζει ότι παρακολουθεί με προσοχή τις μεταβολές στην αγορά εργασίας ενώ, στον αντίποδα, αιχμηρή είναι η ανακοίνωση του τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα στοιχεία της «Εργάνη».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων, τονίζει πως η «Εργάνη αποκάλυψε την πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας, με 29.817 χαμένες θέσεις απασχόλησης». Η ΝΔ επισημαίνει πως «πρόκειται για στοιχεία κόλαφο για την κυβέρνηση» που απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων, συνιστώντας τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών και αποδεικνύοντας πως «με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως το νέο δυσμενές ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, «δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας».

Τέλος, η ΝΔ επισημαίνει πως «η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας».  

Κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», υπογραμμίζοντας πως οι αρνητικές επιδόσεις επηρεάζουν επίσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας της χώρας μας, για δύο συνεχόμενα έτη – 2015 και 2016 – πήραν κεφάλι και κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ