Πολιτικη & Οικονομια

Η αριστερή διάσωση του ΔΟΛ

Ίσως είναι ο μόνος τρόπος να διασωθούν Τα Νέα και Το Βήμα. Με την εύνοια του καθεστώτος.

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337428-701911.jpg

«Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δυο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ.» 

Αν ακούγαμε πριν κάποιο καιρό πως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στην ΑΥΓΗ (μέχρι μια μέρα πριν), σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και άνθρωπος του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού θα αναλάμβανε την εξυγίανση, με ό,τι αυτό σημαίνει, του ΔΟΛ, θα έμοιαζε με ανέκδοτο. Δεν είναι. ΔΟΛ και Μπόμπολας, οι πολυδιαφημισμένοι εχθροί ως πυλώνες του συστήματος, οι ναυαρχίδες της διαπλοκής, τώρα στα γρανάζια της αριστερής διακυβέρνησης...

Η κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ, μέσα σε όλους τους ερασιτεχνισμούς και τις ανεπάρκειές της, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική σε ένα πράγμα: στο να καταφέρνει να εδραιώνει την εξουσία της, κερδίζοντας το στοίχημα σε αυτό που εντόπιζε ως πρόβλημα το καλοκαίρι του 2015 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης: «Έχουμε πάρει την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία... Είναι πολύ προβληματικό το ότι το νευραλγικό κράτος δεν είναι φιλικό προς την κυβέρνηση» (Αυγή, 7/4/2015).

Από τότε οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, το έδαφος προετοιμάζεται μεθοδικά. Ας περιοριστούμε στα media. Μόλις τον Φεβρουάριο της προηγούμενης χρονιάς, στον πόλεμο εντυπώσεων για τη «γάτα των Ιμαλαΐων», το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στο Σταύρο Ψυχάρη ανακοίνωνε: «Ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA. Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν»

Τώρα, μετά και από αυτή την κίνηση ματ, άπαντες αντιλαμβάνονται πως στόχος της κυβερνητικής ομάδας δεν ήταν να χτυπήσει τη «διαπλοκή» Ψυχάρη αλλά να την οικειοποιηθεί, δηλαδή να αντιστρέψει τις σχέσεις εξουσίας προς όφελός της. Μένει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα. Όπως, ποιος θα πληρώσει τα 200 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο ΔΟΛ; Θα χαριστούν τα δάνεια, όπως επίμονα ζητούσε ο εκδότης στον πρωθυπουργό; Θα υπάρξει άλλη χρηματοδότηση; Και επειδή δεν πρόκειται για τη διάσωση μιας οποιαδήποτε επιχείρησης, αλλά ενός μιντιακού συγκροτήματος, θα γίνει ο ΔΟΛ όργανο της κυβέρνησης ή θα κρατήσει την ανεξαρτησία του όπως ισχυρίζεται ο κ. Μουλόπουλος;

 Ίσως, εντέλει, αυτός να είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί η ιστορικότερη επιχείρηση Τύπου στη χώρα. Μόνο έτσι, ενδεχομένως, δεν θα κλείσουν Τα Νέα και Το Βήμα. Με την εύνοια του καθεστώς. Και υπό τον έλεγχό του, βεβαίως. Υπό τον όρο, φυσικά, πως οι αναγνώστες τους θα συνεχίσουν να τα αγοράζουν.

Υ.Γ.«Πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Βασ. Μουλόπουλος παραμένει πρόεδρος του Δ.Σ της Αυγής, δεν αληθεύουν. Έχει παραιτηθεί από πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ της εταιρείας πριν από την απόφασή του να ασχοληθεί με τον ΔΟΛ» διευκρινίζεται στην ηλεκτρονική Αυγή. Ωστόσο μέχρι και στο χθεσινό φύλλο, την ημέρα της ανακοίνωσης, το όνομα και η ιδιότητά του αναγράφονται στην ταυτότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ