Πολιτικη & Οικονομια

Την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα

Και συγχρόνως το 7ο ακριβότερο ντίζελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337244-701340.jpg

Μετά και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα «πλασαρίστηκε» στην πρώτη τριάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων στις 9 Ιανουαρίου, το κόστος της βενζίνης στην Ελλάδα - 1,545 ευρώ ανά λίτρο - είναι το 3ο υψηλότερο ανάμεσα στα 28 κράτη – μέλη.

Υπογραμμίζεται πως η τιμή στη χώρα μας είναι ελάχιστα μικρότερη από αυτή στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται στη 2η θέση, με τιμή 1,550 ευρώ ανά λίτρο. Την υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε, έχει η Ολλανδία, στην οποία η τιμή διαμορφώνεται στα 1,573 ανά λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί δε, πως τα 1,545 ευρώ ανά λίτρο αντιπροσωπεύουν τη μέση πανελλαδική τιμή, κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας η βενζίνη είναι αρκετά πιο ακριβή. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο νομός Κυκλάδων, στον οποίο η βενζίνη πωλείται 1,759 ευρώ ανά λίτρο.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης προκάλεσε ταυτόχρονα και την εκτίναξη της τιμής του καυσίμου κατά 7,9% στην εγχώρια αγορά. Έτσι, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πουλιόταν το πετρέλαιο κίνησης στις 30 Δεκεμβρίου, έφτασε να πωλείται στα 1,280 ευρώ ανά λίτρο στις 6 Ιανουαρίου.

Η αυξημένη μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ καθιερώνει πλέον την Ελλάδα ως το 7ο ακριβότερο κράτος στην Ε.Ε, πίσω από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ