Πολιτικη & Οικονομια

Ρέγκλινγκ: Μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα επέφερε θεμελιώδη αλλαγή του

Τι υπογράμμισε σε συνέντευξή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337134-701104.jpg
EPA/PANTELIS SAITAS

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δε συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Ειδικότερα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως αναμένει εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Ορισμένα από αυτά μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους» είπε σχετικά.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έχουμε συνεργασθεί μαζί του με επιτυχία σε άλλα προγράμματα κατά τη διάρκεια της κρίσης», όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

Όσον αφορά την πορεία του προγράμματος, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ