- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βολές Βενιζέλου κατά Παπανδρέου: Κάποιοι οφείλουν μια συγγνώμη
«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις επαναπροσέγγισης της κ. Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση», ενώ υποστήριξε πως κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια εξήγηση, μια συγγνώμη. «Ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία τους, γιατί τη βίωσα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το 1989, το 2007, το 2011, το 2015. Ναι συνεπώς στην ενότητα και τη συσπείρωση. Όμως μιλώντας στο όνομά σας, στο όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους και έδωσαν τον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, στο όνομα αυτών που άνοιξαν την μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν το περονόσπορο να στήνει χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας, στο όνομα αυτών που αγωνίστηκαν να σταθεί η χώρα όρθια και να φτάσει στο σημείο που έφτασε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 - επιτυχία και κεκτημένο που δεν χαρίζουμε στη ΝΔ - οφείλω να πω τα εξής: Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά! Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων.
Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. Υπέμενα και υπομένω ακραίες αθλιότητες. Και καλά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαι πάντα ο πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συμπρατουσών δυνάμεων. Το καταλαβαίνω ως ο στρατηγικός αντίπαλος τους. Άλλες συμπεριφορές δεν καταλαβαίνω. Ή μάλλον τις καταλαβαίνω ως αρχαϊκά φαινόμενα που δείχνουν ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού που καμία υποκριτική ευγένεια και καμία κοσμική συνύπαρξη δεν μπορεί να συγκαλύψει.
Στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Ο καθένας και η συνείδηση του συνεπώς. Προσωπική και ιστορική. Αυτή προτάσσεται. Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και συμφέρουσες επιλογές στη ζωή μου».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστρέξουμε τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας του Ιουνίου 2015 και να κινήσουμε τη διαδικασία για την συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου, της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών της κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά όχι μόνο. Με γενναιοδωρία, με διαφάνεια, με γνήσια ανανεωτική διάθεση, με εντιμότητα οργανωτική και προσωπική», κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι κινδυνεύουμε «με εθνική, οικονομική και θεσμική καταστροφή. Εκτίμησε πως «δεν θα γίνουν εκλογές συμβατικής αλλαγής» και πως η χώρα χρειάζεται εθνική και κοινωνική ενότητα, εθνική στρατηγική και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ωε εκ τούτου, είπε, ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «πρέπει να είναι εθνικά υπεύθυνος και κοινωνικά ευαίσθητος, όχι δημαγωγικός και όχι λαϊκιστικός».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χρησιμοποιήσαμε μακιγιάζ και σίγουρα όχι τεχνητή νοημοσύνη»
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για το video clip του τραγουδιστή
«Εγώ τους έλεγα να κάνουν δέκα πράγματα και αυτοί έκαναν τα αντίθετα» λέει για τη ΝΔ
«Κανείς δεν ξεχνά όσους έπαιξαν με την τύχη των Ελλήνων και της πατρίδας» σημειώνει η Πειραιώς
Καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω καιρικών συνθηκών
Οι βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ούτε να επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα στα χρόνια του διχασμού»
«Συκοφαντικά όσα είπε ότι την εκβίασα για το ακίνητο» λέει ο κ. Φρονιμάκης
Βρίσκεται εκεί μαζί με τον γιο του, Κωνσταντίνο
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
«Οι νέες αποκαλύψεις υπενθυμίζουν ότι στην Ελλάδα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων παραμένει ανοιχτό»
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τονίζει ο ευρωβουλευτής
«Ο Τσίπρας και η ΕΛΑΣ δημιουργούν προοπτική για την Ελλάδα» σημειώνει
Από τον Έλτον Τζον και την Άνγκελα Μέρκελ στον Θάνο Ντόκο: Η ιστορία των Ρώσων φαρσέρ που τιμήθηκαν από το Κρεμλίνο
Αποκάλυψε ότι ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό για το περιστατικό
Γιατί δεν δημοσιοποιείται η πλήρης λίστα
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.