Πολιτικη & Οικονομια

Αχτσιόγλου: Πετάει το «μπαλάκι» της αξιολόγησης στο ΔΝΤ

Όσο πιο γρήγορα αποφασίσει, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε συμφωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337053-700979.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι συστατικό στοιχείο της δίκαιης ανάπτυξης, υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην "Αυγή" της Κυριακής, και τονίζει ότι «δουλεύουμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί κεντρικό πυλώνα στον σταθερό στόχο για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και πως για το ζήτημα υπάρχει θετική ανταπόκριση σε όλες τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της θέσης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και του βαθμού της συμμετοχής του και τονίζει πως «όσο γρηγορότερα λάβει τις αποφάσεις το ΔΝΤ, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε μια συμφωνία».

Αναφορικά με τον έτερο μεγάλο στόχο του υπουργείου για επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, επισημαίνει ότι από την 1.1.2016 έως και τις 31.8.2016, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε ελέγχους σε 23.000 περίπου επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους περίπου 65 εκατ. ευρώ.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων πως «σε μια χώρα με υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, ζητούμενο δεν είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, αλλά η ενίσχυση της απασχόλησης και η προστασία της εργασίας». Επιπλέον αναγγέλλει «φρένο» στα «μπλοκάκια» στην περίπτωση που αυτά υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Δίνοντας "απάντηση" στην "εύκολη καταστροφολογία", παραπέμπει στα θετικά αποτελέσματα του ισοζυγίου των ροών μισθωτής απασχόλησης" για το 2016, αναφέροντας ότι είναι το καλύτερο των τελευταίων 15 ετών. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του συστήματος Εργάνη το ισοζύγιο είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 136.260 νέες θέσεις εργασίας (υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του έτους 2015 κατά 36.560 περισσότερες θέσεις εργασίας). Επιπλέον, ότι με βάση τα στοιχεία της ετήσιας κατάθεσης για το 2017 προκύπτει αύξηση των επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς κατά 4,89% και αύξηση της απασχόλησης κατά 5,1%. Σημαντικό είναι επίσης ότι αυξάνεται και ο μέσος όρος μεικτών μηνιαίων αποδοχών κατά 9,34%.

 Η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι «τα στοιχεία αυτά ασφαλώς δεν αποτελούν λόγο πανηγυρισμών» και πως «αποτυπώνουν όμως ξεκάθαρα μια θετική δυναμική για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ