Πολιτικη & Οικονομια

Κοντονής: «Θα σεβαστούμε απολύτως» τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους «8»

Οι Τούρκοι αξιωματικοί δικαιούνται μιας δίκαιης δίκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337052-700978.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και θα πράξουμε χωρίς καμία παρέκκλιση σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων που θα εκδοθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη του στην "Αυγή" της Κυριακής για την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει τονίσει προς όλους, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. «Θα σεβαστούμε απολύτως τις αποφάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης», επαναλαμβάνει και προσθέτει ότι «θα προσπαθήσουμε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δίκαιη δίκη ενεργοποιώντας ακόμη και τις διπλωματικές διαδικασίες». Παράλληλα, επικρίνει όσους κατηγόρησαν την κυβέρνηση για δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «άθλιες, ψευδείς και συκοφαντικές επιθέσεις».

Για την υπόθεση Novartis ο κ. Κοντονής τονίζει ότι «με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται καμία υπόθεση να καθυστερήσει, ούτε βεβαίως, όταν βρεθεί μπροστά σε πρόσωπα ευρύτερα γνωστά, να μην ολοκληρωθεί η έρευνα. Όλες οι υποθέσεις θα ελεγχθούν σε βάθος και οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη». Επισημαίνει ότι από τις έρευνες που γίνονται στην Αμερική προκύπτει μια πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών να μεταχειρίζονται πλάγια μέσα για να αυξάνουν τα κέρδη τους και ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα κέρδη αυτά αυξάνονταν σε μια περίοδο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης όταν μάλιστα μια μερίδα συμπολιτών μας αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στο φάρμακο εξαιτίας της φτωχοποίησης της κοινωνίας. «Πρέπει λοιπόν να δοθούν απαντήσεις. Και θα δοθούν», υπογραμμίζει.

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει αποφασισμένος, παρά τους «διαλυμένους κατά κυριολεξία ελεγκτικούς μηχανισμούς» που κληρονόμησε η κυβέρνηση, να ερευνηθούν εξονυχιστικά όλες οι μεγάλες υποθέσεις οικονομικής φύσης (Siemens, λίστα Λαγκάρντ, οι λίστες Μπόργιανς κ.ά).

Σχετικά με τον "θόρυβο" που δημιουργήθηκε για τους χειρισμούς στην περίπτωση του εξάχρονου παιδιού των Ρούπα-Μαζιώτη, αναφέρει ότι «σ' αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση λειτούργησε άμεσα στο πλαίσιο του νόμου» και ότι «αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση ακραίας τερατολογίας και ψευδών τοποθετήσεων όσον αφορά τα πραγματικά γεγονότα». Σχολιάζει πως «αν φτάσουμε στο σημείο να λέμε ότι ένα παιδάκι εξίμισι ετών συνελήφθη, ανακρίνεται και κρατείται, τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για κράτος δικαίου στην Ελλάδα" και τονίζει ότι "αντιθέτως αυτό το παιδί από την πρώτη στιγμή έτυχε της μέριμνας που έπρεπε, ετέθη υπό την προστασία της εισαγγελέως ανηλίκων και φιλοξενήθηκε σε μια κατάλληλη κρατική δομή για να γίνουν όλες οι εξετάσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ