Πολιτικη & Οικονομια

Λ. Παπαδήμος: Πολιτικές σκοπιμότητες ο λόγος της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων

Ο πρώην πρωθυπουργός για το χθες, το σήμερα και το αύριο  

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337017-700926.jpg

«Πολιτικές επιδιώξεις ή σκοπιμότητες και εκλογικοί κύκλοι ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τις καθυστερήσεις» στις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι «αποδείχθηκε αδύνατη η συνεννόηση και η ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και για ορισμένες, προφανώς αναγκαίες, μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, έκανε λόγο για καθυστέρηση ή εν μέρει εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για διάφορους άλλους λόγους, όπως «η έλλειψη πίστης στη χρησιμότητά τους, οι πιέσεις από κατεστημένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις, καθώς και οι ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης».

Αναφερόμενος στο τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον, ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων της οικονομίας, τονίζοντας ότι «τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αμβλυνθούν σημαντικά» μέσω μιας πιο «ουσιαστικής ελάφρυνσης» του χρέους, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι περιορισμοί στη δημοσιονομική πολιτική δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Επίσης, έκανε λόγο για επιδείνωση της δυναμικής του χρέους το 2015, κατά την περίοδο Βαρουφάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πλέον, ανέφερε ακόμη ότι οι τρεις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η εμβάθυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αντιμετώπιση των δυσχερειών του τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι ενέργειες με στόχο την άμεση τόνωση της ζήτησης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY