- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Προοδευτικός μεσαίος χώρος: κομπάρσος ή πρωταγωνιστής;
Απαίτηση του κόσμου είναι να ενωθούν οι δυνάμεις του χώρου σε κάτι καινούργιο όπου οι πολίτες θα αποφασίσουν και όχι οι μηχανισμοί
Φαίνεται να υπάρχει πάλι κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στο «χώρο της κεντροαριστεράς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες. Επειδή ο όρος «κεντροαριστερά» έχει κουράσει, προτιμώ τον όρο προοδευτικός μεσαίος χώρος εάν εννοούμε τον χώρο που ουσιαστικά οριοθετείται από την ευρωπαϊκή προοπτική, τη μεταρρυθμιστική διάθεση, την αντιπελατειακή προσέγγιση, την αντιλαϊκίστικη ρητορική και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα (δικαιώματα).
Η πρωτοβουλία (και συνεδριακή απόφαση) του Ποταμιού πέρυσι την άνοιξη για τη δημιουργία του «Κοινοβουλίου του Κέντρου» ήταν σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, δηλαδή να ξεκινήσει ένας διάλογος για τη συνένωση δυνάμεων στο μεσαίο χώρο. Κι αυτό που άκουγα από όλες τις μεριές ήταν η απαίτηση του κόσμου να ενωθούν οι δυνάμεις του χώρου σε κάτι καινούργιο –με την έννοια του να μην πρωταγωνιστήσει πάλι το παρελθόν− όπου οι πολίτες θα αποφασίσουν και όχι οι μηχανισμοί. Τελικά, ο ανοικτός αυτός διάλογος με όλες τις δυνάμεις του χώρου και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καρποφόρησε, παρόλο που έγιναν σημαντικά βήματα από την επιτροπή διαλόγου για να οριοθετηθεί ο χώρος και οι διαδικασίες.
Για τις δυνάμεις στο μεσαίο χώρο αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές: Η πρώτη είναι οι δυνάμεις του χώρου να περιχαρακωθούν λέγοντας «όσοι θέλετε να έρθετε μαζί μου». Πολλά μικρά βιλαέτια που θα τους απασχολεί η συγκριτική τους δύναμη στο χώρο σε σχέση με τις άλλες αντίστοιχες δυνάμεις, ώστε να κατακτήσουν κάποια στιγμή την ηγεμονία του χώρου. Αυτή είναι η προσέγγιση του «κομπάρσου» της πολιτικής σκηνής όπου με μονοψήφια νούμερα τον ενδιαφέρει να είναι παρών στην επόμενη Βουλή.
Η δεύτερη επιλογή είναι να γίνει προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων σε έναν νέο φορέα για τον προοδευτικό μεσαίο χώρο όπου οι πολίτες («ο πιο σημαντικός τίτλος στη Δημοκρατία» κατά τον Πρόεδρο Ομπάμα) θα έχουν τον πρώτο λόγο. Τα εργαλεία υπάρχουν, τα παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να ακούγεται απευθείας η φωνή της βάσης σε διάφορα ζητήματα, από την επιλογή αρχηγού ως την αποδοχή συγκεκριμένων θέσεων. Μια τέτοια συνθετική προσέγγιση θα πρέπει να στηρίζεται σε συνέργειες, όπως γίνεται σε μια ομάδα: να ενσωματώσεις τα πλεονεκτήματα του κάθε συμπαίκτη και να απομονώσεις τα μειονεκτήματα. Μια ξεκάθαρη κουβέντα σε αυτά τα θέματα θα κινητοποιήσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες. Γιατί αν οι διαδικασίες είναι θέμα των μηχανισμών, οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη βλέποντας να τους σερβίρεται ένα ξαναζεσταμένο φαγητό. Αυτή είναι η προσέγγιση του πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή με διψήφια ποσοστά στις εκλογές και πολύ κοντά στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή.
Με την ραγδαία άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα μας και την απουσία εναλλακτικών λύσεων με το παρόν πολιτικό σκηνικό, οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί στο χώρο είναι πολυτέλεια. Οι ηγεμονισμοί και οι θεμιτές φιλοδοξίες μπορούν να περιμένουν μέχρι η χώρα να ξαναμπεί σε ράγες. Και με το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών να γίνεται όλο και πιο πιθανό, λόγω της ολιγωρίας της παρούσας κυβέρνησης, κάθε βδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη. Η ενιαία λοιπόν έκφραση του προοδευτικού μεσαίου χώρου είναι αναγκαία όχι μόνο για το χώρο, αλλά για τη χώρα διότι θα αποτελέσει έναν πόλο σταθερότητας σε ένα πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε τρικυμία.
Το Ποτάμι θα συνεχίσει να αποτελεί μια συνθετική φωνή, ελπίζοντας ότι θα κινητοποιήσει κι άλλες παρόμοιες φωνές διατεθειμένες να δημιουργήσουν ένα νέο, προοδευτικό φορέα όπου οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο λόγο. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται απ' όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν ένα βήμα πίσω για να κάνει ο προοδευτικός μεσαίος χώρος ένα άλμα μπροστά…
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.