Πολιτικη & Οικονομια

Ο νότος μιλάει

Η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Ιταλία πατούν στα βήματά μας, κάνουν τα ίδια λάθη

114858-648938.jpg
Μαριλένα Κοππά
ΤΕΥΧΟΣ 420
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33627-76082.jpg

 Βλέπουμε την πραγματικότητα μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη, μέσα από τις προτεραιότητες που επιβάλλουν τα κεντρικά ΜΜΕ και μέσα από μια κυρίαρχη πολιτική αφήγηση που αφήνει αδιάφορη την κοινωνία. Με συνωμοσιολογίες, με προδότες και πατριώτες, με στικάκια και άλλα συναφή.

Στο πλαίσιο αυτό χάνουμε τις προτεραιότητές μας, τα αντανακλαστικά μας, τη φωνή μας. Όμως, η πραγματικότητα είναι αλλού. Η κοινωνία βουλιάζει στο αδιέξοδο, στη δυστυχία της, στα πραγματικά προβλήματα πραγματικών ανθρώπων κι όχι σε αυτά που αναμασά ένα πολιτικό σύστημα σε βαθιά κρίση. Αυτό που προέχει σήμερα, αυτό που έχει σημασία, είναι να μιλήσουμε για την κρίση, να συζητήσουμε για την πραγματικότητά μας, να μιλήσουμε για λύσεις που μας αφορούν. Για λύσεις και διεξόδους σε μια προοδευτική κατεύθυνση, γιατί πάντα υπάρχουν εναλλακτικές.

Σε αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Αφορά όλο τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο. Η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Ιταλία πατούν στα βήματά μας, κάνουν τα ίδια λάθη, δέχονται τις ίδιες πιέσεις, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες. Πολλοί από μας πιστεύουμε ότι από αυτό τον κυκεώνα προβλημάτων, παθογενειών και αδιεξόδων θα βγούμε όλοι μαζί. Γιατί σε κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις, που θα κάνουν τη φωνή μας  να ακουστεί.

Με αυτό το σκεπτικό κάποιοι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές και πολιτικοί του Νότου ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία «Διάλογος του Νότου» με τη δημιουργία της διαδικτυακής  πλατφόρμας «The south in talk» (www.thesouthintalk.blogspot.gr). Αντικείμενο είναι η επικοινωνία πολιτών αλλά και πολιτικών των χωρών του Νότου, με στόχο την αλληλοκατανόηση, την ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και σκέψεων και προτάσεων για απάντηση στην κρίση. Γιατί πιστεύουμε ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παράλληλες εθνικές αφηγήσεις, αλλά με μια ενιαία κοινή αφήγηση που να προσφέρει προοπτική και να αγγίζει τους πολίτες. Η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη στις ακραίες συνθήκες που ζούμε είναι ένα στοίχημα που μένει να κατακτηθεί μέσα στην Ευρώπη, με την Ευρώπη.

Στις 25 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, μαζί με το ηλεκτρονικό περιοδικό «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» συνδιοργανώνω μια πρώτη συνάντηση των συντελεστών αυτής της προσπάθειας. Θα είναι εκεί ο Miguel Angel Martinez από την Ισπανία, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Leonardo Domenici, Ιταλός Ευρωβουλευτής, πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, ο Joao Ribeiro από την Πορτογαλία, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και ο Carlos de Sousa Santos, συντονιστής της πρωτοβουλίας για Ενδυνάμωση των Νέων από την πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας, Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2012. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο Hannes Swoboda, πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή.

Αλλά σκοπός δεν είναι να μιλήσουν μόνο οι πολιτικοί. Επόμενος σταθμός μας, οι Βρυξέλλες στις 10 Απρίλη, όπου τρεις συγγραφείς του Νότου θα μιλήσουν για την κρίση: ο Αλέξης Σταμάτης από την Ελλάδα, ο Santiago Roncagliolo από την Ισπανία και ο Jose Peixoto από την Πορτογαλία. Φιλοδοξία είναι να εκφραστούν και να συνομιλήσουν οι κοινωνίες. Το σχέδιο είναι ανοιχτό, βλέπει μακριά, πέρα από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Η συμμετοχή σας, οι παρατηρήσεις σας, με τη φυσική παρουσία σας ή και διαδικτυακά, θα το κάνει πραγματικότητα. 


Η Μ.Κ. είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ