Πολιτικη & Οικονομια

Συγκέντρωση την Πέμπτη υπέρ των 8 Τούρκων φυγάδων

Κινδυνεύουν με έκδοση, βασανιστήρια και θάνατο 

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335811-697735.jpg

Συγκέντρωση κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τους το περασμένο καλοκαίρι, γίνεται την Πέμπτη, παραμονή των Φώτων, στις 5 Ιανουαρίου και ώρα 18:30, στα παλιά κρατητήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας.

Η πρωτοβουλία, που την ξεκίνησαν οι Ειρήνη Αγαπηδάκη, Απόστολος Δοξιάδης, Όλγα Κετικίδου, Ξένια Κουναλάκη, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Λίνα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Πετρουλάκης, οφείλεται στο ότι στις 10, 11 και 13 του μήνα κρίνεται στον Άρειο Πάγο η τύχη των «8».  Η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους θεωρώντας τους πραξικοπηματίες, ενώ οι ίδιοι δηλώνουν αμέτοχοι και υποψήφιοι για βασανιστήρια ή και θάνατο.

«Ο Σουλεϊμάν, ο Μεσούτ, ο Φέριντουν, ο Γκέντσαϊ, ο Μπιλάλ, ο Ούχουρ, ο Άχμεντ και ο Αμπντάλα διάλεξαν την Ελλάδα, όπως είπαν, επειδή "είναι ευρωπαϊκή χώρα". ..  Διαλέξαμε έναν τόπο βασανιστηρίων (Σ.Σ. επί χούντας) για τη διαμαρτυρία μας. Εκεί θα μαζευτούμε απλοί πολίτες, για να δώσουμε το φωτεινό μήνυμα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας... Οκτώ νέοι άνθρωποι μάς εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους. Δε θα τους προδώσουμε», λένε οι διοργανωτές.

Το πλήρες κάλεσμα:

«Στις 16 Ιουλίου ήρθαν στη χώρα μας οκτώ νέοι άνθρωποι, οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, τα πληρώματα τριών ελικοπτέρων διάσωσης. Το βράδι του πραξικοπήματος, οι οκτώ ενήργησαν, κατόπιν εντολών, για διάσωση τραυματισμένων στρατιωτών και τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Στη συνέχεια, όταν η βάση τους δέχθηκε ένοπλη επίθεση απέδρασαν, προς την ελευθερία. 

Ο Σουλεϊμάν, ο Μεσούτ, ο Φέριντουν, ο Γκέντσαϊ, ο Μπιλάλ, ο Ούχουρ, ο Άχμεντ και ο Αμπντάλα διάλεξαν την Ελλάδα, όπως είπαν, επειδή "είναι ευρωπαϊκή χώρα". Δηλαδή, επειδή πιστεύουν ότι εδώ ισχύει το κράτος δικαίου, η δίκαιη δίκη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήρθαν εδώ, με άλλα λόγια, ως πολιτικοί πρόσφυγες, ζητώντας προστασία. 

Από τις 15 Ιουλίου, ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα ως αφορμή για να εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον κάθε αντίθετου του, όχι μόνο των γκιουλενιστών, αλλά και των κεμαλικών, των κούρδων, των αριστερών, των κεντρώων, των φιλελεύθερων, και γενικώς του οποιουδήποτε δεν υποτάσσεται σε αυτόν. Έκτοτε έχουν απολυθεί από τις θέσεις τους πάνω από εκατό χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί. Οι συλλήψεις στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και δικαστικών ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες. Ο ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστεία και οι άλλοι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, σε εμπεριστατωμένες εκθέσεις, καταγγέλουν ότι στην Τουρκία γίνονται συστηματικά, άγρια βασανιστήρια, ενώ για δεκάδες δηλώνεται κυνικά ότι "βρέθηκε νεκρός στο κελί του". Μόνο ως μακάβριο ανέκδοτο μπορούμε να μιλάμε για "δίκαια δίκη". 

Η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετώπισε ως τώρα το θέμα των «οκτώ» με υψηλό φρόνημα, με εισαγγελικές εισηγήσεις και αποφάσεις του Εφετείου κατά της έκδοσης. Το επιχείρημα ήταν παντού το ίδιο: η βεβαιότητα των βασανιστηρίων, η βεβαιότητα της απάνθρωπης μεταχείρισης, η πλήρης ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης. Δυστυχώς όμως, υπήρξαν παρεμβάσεις, που εκφράστηκαν και με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών, που δεν έχουν κανένα λόγο στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Έγινε έφεση κατά των αποφάσεων και τώρα το θέμα θα κριθεί στον Άρειο Πάγο. Είναι γνωστές οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Αλλά είναι και γνωστό το υψηλό φρόνημα των ελλήνων δικαστών, όπως φάνηκε στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, όπου οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δε λειτούργησαν. 

Οι έλληνες πολίτες ξέρουν τι σημαίνει δικτατορία. Πριν από «αριστεροί» ή «δεξιοί», είμαστε δημοκράτες. Αυτή είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η κοινή μας φωνή. Η φιλοπατρία που έχει νόημα, η φιλοπατρία που είναι ηθική, είναι εκείνη που ξεκινά από την πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα, σε μια δημοκρατία, είναι η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδια. 

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατία και κράτος δικαίου, όσο κι αν θέλουν κάποιοι αυτό να το αλλάξουν. Και με βάση αυτή την πίστη, η κοινωνία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των τίμιων ελλήνων δικαστών. Καθένας από μας, ως απλός πολίτης, έχει τη δύναμη να δείξει ότι η δημοκρατία δε μπορεί να κάμπτεται από την αυθαιρεσία της εξουσίας, το δίκιο δε μπορεί να γίνεται θύμα της όποιας σκοπιμότητας. 

Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, σαν αρχαίοι ικέτες, ζητούν από μας την προστασία και το δίκιο μιας δημοκρατίας, ζητούν να τους διασφαλίσουμε το ότι το 2017 δε θα είναι η τελευταία τους χρονιά. Έχουμε υποχρέωση να τους δείξουμε τη συμπαράστασή μας. 

Αλλά ακόμη περισσότερο, έχουμε υποχρέωση να δείξουμε την πίστη στη δημοκρατία μας, που ξεκινά από τη συμπαράστασή μας στους τίμιους έλληνες δικαστές που θα κληθούν σε λίγες μέρες να ασκήσουν το έργο τους, κρίνοντας τη μοίρα των τούρκων αξιωματικών. 

Εμείς, έλληνες πολίτες, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε μια νυκτερινή διαμαρτυρία, την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων, από τις 6:30 μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, δηλαδή τον τόπο βασανιστηρίων της ΕΑΤ-ΕΣΑ, επί χούντας. 

Διαλέξαμε έναν τόπο βασανιστηρίων για τη διαμαρτυρία μας. Εκεί θα μαζευτούμε απλοί πολίτες, για να δώσουμε το φωτεινό μήνυμα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Σας καλούμε να βρεθείτε μαζί μας. 

Οκτώ νέοι άνθρωποι μάς εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους. 

Δε θα τους προδώσουμε». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY