Πολιτικη & Οικονομια

Βόμβα Τσακαλώτου: Συζητάμε παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018

Προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335596-697214.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, η πρόοδος της οποίας είχε ανακοπεί εξαιτίας της μονομερούς ενέργειας της κυβέρνησης για τον «μποναμά» στους συνταξιούχους και την απαλλαγή από την εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση φέρεται να είναι διατεθειμένη να παρατείνει τον λεγόμενο «κόφτη» και μετά το 2018.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα. Επίσης, λέει, πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Ξεκαθαρίζει, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται πάρα παρατηρείται στην πράξη», λέει. Θεωρεί, δε, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς αυτό να επηρεάσει την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας. Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, παρά τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ