Πολιτικη & Οικονομια

Μόνο για έναν χρόνο η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού

Εξαιρούνται Ρόδος και Κάρπαθος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334355-693924.jpg

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η οποία  θα ισχύσει μόνο για έναν χρόνο και από την οποία εξαιρούνται η Ρόδος και η Κάρπαθος.

Ειδικότερα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικά και προβλέπει πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 διατηρείται το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αργά απόψε.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

  • βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
  • πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
  • αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Όλη η τροπολογία:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ