Πολιτικη & Οικονομια

Τι περιμένει τον Τσίπρα στο Βερολίνο

Ποια τα επιχειρήματα που θα προβάλει στη Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334028-692828.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Χαμηλές προσδοκίες συνοδεύουν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο καθώς, όπως σημειώνει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πολιτική επιβίωσή της και οι αντίπαλοί της στο εσωτερικό καραδοκούν.

H απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ στο χθεσινό μπρίφινγκ και στο ερώτημα αν το πάγωμα στην εφαρμογή της απόφασης για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους θα «παγώσει» και το κλίμα της συνάντησης Μέρκελ - Τσίπρα ήταν λακωνική αλλά σαφής. «Δεν βλέπω πώς θα επιβαρυνθεί. Υπάρχουν γερμανικές θέσεις, είναι γνωστές, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στο ΔΝΤ, οι θέσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει».

Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο έσπευσε να αποκλείσει εκ των προτέρων και πριν καν τεθεί ακόμη και ως υπόθεση εργασίας στην καγκελαρία από τον έλληνα πρωθυπουργό η απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το τρίτο πρόγραμμα ή η συμμετοχή του με μιαν άλλη light μορφή. Απομένουν ακόμη κάτι περισσότερο από 9 μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και οτιδήποτε άλλο που θα παρέκκλινε από τις γνωστές θέσεις του Βερολίνου, θα ξεσήκωνε την κομματική βάση της Άνγκελα Μέρκελ που φαίνεται να ισορρόπησε μετά το κομματικό συνέδριο και τις διαβεβαιώσεις της πως κρίση στο προσφυγικό, όπως αυτή του 2015, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Εκείνο πάντως που επαναλαμβάνεται είναι και πάλι το σκηνικό των καθυστερήσεων. «Εάν υπάρχει μια σταθερά από το 2010, από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας, είναι οι καθυστερήσεις», σχολίαζε τις προάλλες η Neue Zürcher Zeitung. «Όλα διαρκούν περισσότερο από όσο σχεδιάζονται. Ισχύει για την ελληνική κυβέρνηση, που συνεχώς καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις για τα πακέτα που πήρε, αλλά τώρα ισχύει για πρώτη φορά και για τους δανειστές. Ενώ η συμφωνία του περασμένου Μαΐου προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασίσει το ΔΝΤ εάν θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πακέτο, όλα είναι στον αέρα». Η καθυστέρηση επίλυσης της διαφοράς μαζί με το πάγωμα των αποφάσεων του Eurogroup σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, οδηγούν αναπόφευκτα το ελληνικό ζήτημα, όπως και πριν από 4 χρόνια, στο επίκεντρο της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας του 2017, κάτι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται εν πρώτοις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου. «Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση. Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

 

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ