Πολιτικη & Οικονομια

Handelsblatt για Στουρνάρα: «Ο πραγματικός αρχηγός της αντιπολίτευσης»

Αιχμές κατά Σόιμπλε από τον διοικητή της ΤτΕ μέσω της γερμανικής εφημερίδας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική στην άτεγκτη στάση Σόιμπλε ασκεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Ο κ. Σουρνάρας διαμηνύει πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι η ελάφρυνση του χρέους θα οδηγήσει σε παράλυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας παρουσιάζει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ως τον πραγματικό αρχηγό της αντιπολίτευσης και σχολιάζει πως παρά την εικόνα αρμονικής συμβίωσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τσίπρας «πολύ θα ήθελε να είχε κάποιον δικό του σε αυτήν την καρέκλα».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η ερμηνεία του χρέους από τον κ. Σόιμπλε «ενέχει πολλούς κινδύνους». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέσων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Τέλος για το μέλλον των capital controls o Έλληνας τραπεζίτης εκτιμά ότι πριν αρθούν θα πρέπει πρώτα να εξομαλυνθεί η ρευστότητα των τραπεζών και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη. «Εκτιμώ ότι μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μέσα στο 2018 η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ληφθεί μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους».