Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάνης

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ και υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332676-689548.jpg
EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Σταϊνμάγερ υποστηρίζει ότι η ισχύς της Συνθήκης είναι σαφής από πλευράς διεθνούς δικαίου και «κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει». Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό».

Από γερμανικής πλευράς διαβεβαιώνει ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της». Στο Κυπριακό περιμένει ότι «όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση», προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Σταϊνμάγερ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα τελέσουν από κοινού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες». Μετά τα εγκαίνια οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάγερ θα επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας πριν αυτός γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της οποίας, θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ