Πολιτικη & Οικονομια

Για δύο ημέρες στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα», δηλώνει ο Γάλλος Επίτροπος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί. 

Ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί στις 15:00 με τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στις 17:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις 18:15 με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». «Το "success story" που γράφουμε μαζί», συνεχίζει ο Πιερ Μοσκοβισί, «σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται».

Ο επίτροπος Οικονομικών χαρακτήρισε «κατάλληλες» τις συνθήκες για συζητήσεις περί της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο επόμενο Eurogroup «σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη».

«Η συμφωνία του Μαΐου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία βημάτων-με τρία πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων που μένει να συμφωνηθούν. Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στα προγράμματα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Τέλος υποστήριξε «απολύτως εφικτό» το ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff agreement) τις επόμενες ημέρες. «Αυτό, όμως, απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος της Κομισιόν. Τέλος, αναγνώρισε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο  «ακανθώδες ζήτημα» των αλλαγών στην αγορά εργασίας. Ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε, ωστόσο, ότι έχει καταγραφεί πρόοδος από τα κλιμάκια των τεχνικών αποστολών.