Πολιτικη & Οικονομια

Ο κ. Γαβρόγλου κατεδαφίζει το «οικοδόμημα» Φίλη στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μια μικρή και διδακτική ιστορία από τη Βουλή 

114852-718221.jpg
Μάριος Γεωργίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331683-687301.jpg

Μια ακόμα καθοριστική ανατροπή στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς σημειώθηκε , αθόρυβα, το περασμένο Σαββατοκύριακο με πρωταγωνιστή, αυτήν τη φορά, τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γαβρόγλου μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συμφώνησε να ακυρώσει το νόμο του προκατόχου του κ. Φίλη για τον τρόπο απόλυσης εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Έτσι, αντί για μια πενταμελή επιτροπή (δύο συνδικαλιστές, δύο ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης), οι προς απόλυση να κρίνονται από τριμελή επιτροπή δικαστικών-στην ουσία δηλαδή από μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Γαβρόγλου καλείται τώρα να φέρει τροπολογία που να ανατρέπει το νόμο Φίλη.

Κι όμως, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν κρινόταν η ψήφιση της επίμαχης διάταξης. Τότε ο κ. Φίλης διατράνωνε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησης να νομοθετεί, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου είχε αποκαλύψει πως το πρόβλημα προϋπήρχε στις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς και είχε θέσει το ερώτημα, εάν έχουν ξεπεραστεί οι σκόπελοι στις διαβουλεύσεις. Ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε εξηγήσεις από τη βουλευτή, στηρίζοντας εννοείται τον τότε υπουργό. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι από τα πρακτικά της συνεδρίασης.

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας παρακαλούσα να διευκρινίσετε τι εννοείτε λέγοντας «αν έχουν υπερκεραστεί όλοι οι σκόπελοι, για το άρθρο 28 ειδικά»;

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Επειδή η ερώτηση είναι προς τον κ. Φίλη, θέλω να μου πει ο ίδιος αν δεν αντιλαμβάνεται την ερώτησή μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αγνοείτε προκλητικά αυτό που σας ρωτά το Προεδρείο. Σας ρωτάμε κάτι, για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι Βουλευτές.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ρωτώ τον κ. Φίλη, επειδή είναι η τρίτη φορά που καταθέτει μια τέτοιου τύπου διάταξη, αν τις προηγούμενες φορές η κατάθεση και η απόσυρση, δηλαδή οι εμπλοκές που είχε, υπάρχουν και σε αυτήν την περίπτωση. Πολύ απλά, ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι τόσο απλά και το ξέρετε. Τον λόγο έχει ο κ. Φίλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Θέλω να επαναλάβω -να το ακούσουμε και εδώ και εκτός, αφού με ρωτάτε- ότι η Κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα της νομοθετικής αυτονομίας.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Σε αυτό στηρίχτηκε και με βάση αυτό σας ρωτάω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είναι η πρώτη φορά που καταθέτουμε τη διάταξη νόμου, καθότι οι προηγούμενες φορές ήταν μια δημόσια διαβούλευση, δεν ήταν κατάθεση νομοσχεδίου. Τώρα που έγινε η διαβούλευση –και μας αδικείτε όταν λέτε ότι δεν έγινε διαβούλευση, γιατί έγινε επί μήνες στο θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης- μετά λόγου γνώσεως και με βάση τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, το καταθέτουμε και θα το δείτε και στην Ολομέλεια».

Δεν χρειάστηκε παρά ένας…. ανασχηματισμός και αλλαγή στο υπουργείο Παιδείας για να δούμε να εξαϋλώνεται το «δικαίωμα της νομοθετικής αυτονομίας»… Ο κ. Γαβρόγλου, κοινωνός της όλης διαδικασίας, ανέκρουσε πρύμναν και αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των δανειστών.

Δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπακαούρας έλεγε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τρίτη: « Έγινε ένας συμβιβασμός, ο οποίος καλύπτει τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, ότι δεν μπορεί να απολύονται, με το έτσι θέλω, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, από τους σχολάρχες. Αυτό είναι το βασικό. Τώρα από κει και πέρα τη γνώμη μου την είπα, ότι είναι βεβαίως μία υποχώρηση, αναγκαστική».

Μένει να φανεί πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο αποπεμφθείς υπουργός κ. Φίλης στην «κωλοτούμπα» αυτή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ