Πολιτικη & Οικονομια

Ο Σόιμπλε ακύρωσε τον Ομπάμα: Μην μιλάς για ελάφρυνση χρέους στους Έλληνες

«Τους κάνει κακό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330949-685267.jpg
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα υποστήριξε για ακόμα μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στις συστάσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα για την απομείωση του χρέους, εμμένοντας στη γερμανική θέση πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από βιώσιμα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue» δήλωσε χαρακτηριστικά εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ότι «όποιος λέει ότι “εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου”, τότε προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου διευκρίνισε κατόπιν, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν συνδέονται με την τοποθέτηση του Ομπάμα από την Αθήνα σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Τόνισε μάλιστα ότι «η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Η επίσκεψη Ομπάμα δεν άλλαξε κάτι».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε σαφές ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν από το 2018, πριν δηλαδή από τις γερμανικές εκλογές.

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι πλέον στραμμένα στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε ανεπίσημο δείπνο το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ στην έδρα της καγκελαρίας, ενώ το πρωί της Παρασκευής, καταφθάνουν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας (Ρέντσι), Ισπανίας (Ραχόι) και Μ. Βρετανίας (Μέι), οι οποίοι θα έχουν κοινή συνάντηση με την καγκελάριο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πάντως, σημειώνεται ότι σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίασή τους τον ερχόμενο μήνα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ