Πολιτικη & Οικονομια

Τα 15 επιδόματα που κινδυνεύουν με κατάργηση για να κλείσει η β’ αξιολόγηση

Και για να μπορέσει να διατηρηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329409-681331.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα που θα πρέπει να θυσιαστούν στον βωμό της εξεύρεσης πόρων για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου το Eurogroup, μιας και οι δανειστές υπολογίζουν ότι υπάρχει τρύπα στα έσοδα της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ.

Στο κενό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα ποσό 760 εκατομμυρίων το οποίο ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει πώς θα καλύψει. Το εγγυημένο εισόδημα ενισχύει με ένα ποσό περί τα 200 ευρώ το μήνα, ποσό που ανεβαίνει κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.

Προς το παρόν, ωστόσο, λείπουν από τον κρατικό κορβανά 400 εκατομμύρια ευρώ για να τρέξει το πρόγραμμα του εγγυημένου εισοδήματος και έτσι οι δανειστές πιέζουν το ποσό αυτό να βρεθεί με περικοπές μισθών και συντάξεων στους ένστολους, περικοπές που θα κυμανθούν από 200 ως 250 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, το Eurogroup δεν θα συζητήσει μόνο για το αγκάθι του ασφαλιστικού –παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου- αλλά και για την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, για να κλείσει και η β’ αξιολόγηση, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα ψηφισθέντα, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά-προνοιακά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνονται οι δημόσιες δαπάνες. Ακολούθως τον Απρίλιο 2017 θα εξεταστεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων.

Τα επιδόματα, βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

Σε αυτά που θα καταργηθούν καθώς έχουν διαπιστωθεί επικαλύψεις, δηλαδή για την ίδια αιτία χορηγούνται επιδόματα από διαφορετικούς φορείς.  Τα επιδόματα που θα καταργηθούν θα ενσωματωθούν με το ΚΕΑ.

Σε αυτά που θα αναδιαρθρωθούν με κριτήριο την καλύτερη στόχευση. Για παράδειγμα, θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να το χάσουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Ένα μέρος από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στου δικαιούχους φοιτητές, οι οποίοι λάβουν αυξημένη παροχή και ένα μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Σε αυτά που θα μείνουν ανέπαφα. Πρόκειται για το επίδομα αναπηρίας, ανεργίας και θέρμανσης. Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης διευκρινίστηκε ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους. Τα πολυτεκνικά επιδόματα δε θα καταργηθούν αλλά θα εξεταστεί η βελτίωσή τους. Οι συναρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι μια πιθανή περικοπή επιδομάτων θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα ενταχθούν στο ΚΕΑ.

Έτσι, τα υπό εξέταση επιδόματα βασίζονται στη λίστα που εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες η Παγκόσμια Τράπεζα και είναι τα εξής:

  1. Επίδομα θέρμανσης
  2. Επίδομα γάμου
  3. Φοιτητικά επιδόματα
  4. Επιδόματα τριτέκων
  5. Επιδόματα μητρότητας
  6. Επίδομα απροστάτευτων τέκνων
  7. Ειδικά επιδόματα αναπηρίας
  8. Επικουρικά επιδόματα και συντάξεις αναπήρων
  9. Επίδομα μακροχρόνια άνεργων
  10. Κοινωνικός τουρισμός
  11. Δωρεάν κάρτες μεταφορών με ΚΤΕΛ
  12. Επιδόματα κατασκηνώσεων
  13. Έκτακτη ενίσχυση ομογενών
  14. Επίδομα ορεινών περιοχών
  15. Επίδομα γεωργικού ντίζελ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ