Πολιτικη & Οικονομια

Γράφουν και σβήνουν στο Μαξίμου: Όλα τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Η περίπτωση Σκουρλέτη και η επιχείρηση συμφιλίωσης με Τσίπρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328673-679519.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γράφει και σβήνει ονόματα ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες από το Μαξίμου να δείχνουν ότι δεν του βγαίνει το μοίρασμα της «τράπουλας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» που επικαλείται συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν πρέπει να αναμένεται κάτι εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Στην οριστικοποίηση των αποφάσεων επιδρά το νέο τοπίο σε κυβέρνηση και κόμμα, μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Πάνου Σκουρλέτη και τη στήριξή του από την κίνηση των «53+». Δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, πάντως, στη συζήτηση για τις πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, η πυκνότητα των εξελίξεων και η διαρκής μεταβολή κλίματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκ νέου αλλαγή των σχεδιασμών.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Τσίπρας καλείται να αποφασίσει εάν θα προωθήσει τη νεότερη γενιά σε βάρος του «πυρήνα» των παλαιών στελεχών, ή θα διαμορφώσει ένα πιο σύνθετο μείγμα, σε πολιτικές και πρόσωπα, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με το μισό -τουλάχιστον- κόμμα του.

Από τη μια πλευρά είναι στελέχη, που αναφέρονται ως επιρροής του στενού κύκλου του κ. Τσίπρα και απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτόν. Επιφανέστεροι, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξανδρος Χαρίσης, ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, βουλευτές της νεώτερης γενιάς και άλλοι του κομματικού πυρήνα, όπως η Ράνια Σβίγκου.

Από την άλλη πλευρά είναι ιστορικά στελέχη, που δεν διατηρούν -για διαφόρους λόγους το καθένα- τις καλύτερες σχέσεις με το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Μεταξύ αυτών, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Νίκος Βούτσης, ο Θεόδωρος Δρίτσας, ακόμη και ο Δημήτρης Βίτσας εσχάτως, καθώς κόπηκε από την Πολιτική Γραμματεία, καίτοι πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένος.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός αναμένει πρώτα την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες –η οποία αναμένεται σήμερα- και μετά θα σκεφτεί τι θα κάνει με τον ανασχηματισμό.

Η περίπτωση Σκουρλέτη και η επιχείρηση συμφιλίωσης με Τσίπρα

Ειδικά για τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ, σημειώνεται ότι ο υπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Κυβερνητική πηγή επεσήμαινε για τη συνάντηση στο in.gr ότι «τερματίζεται, έτσι, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί δήθεν ρήξης στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού».

Μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση, υπό τη μορφή σχολίου σε δημοσιεύματα, χαρακτηρίζοντας εν πολλοίς «τεχνητή» την εικόνα διάστασης μεταξύ του ιδίου και του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά χωρίς να διαψεύδει επί της ουσίας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες.

«Το πλήθος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές με αναγκάζουν να αποσαφηνίσω δημόσια ορισμένα πράγματα. Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης» δήλωσε οπ κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε:

«Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. Όλα αυτά, για μας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα.

»Όπως είναι επίσης γνωστό, πώς στο κόμμα μας έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα του διαλόγου. Στο τελευταίο συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά το όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ