Πολιτικη & Οικονομια

Ξεκινά ο νέος γύρος της αξιολόγησης – Στην Αθήνα επιστρέφει η Βελκουλέσκου

Στο επίκεντρο τα εργασιακά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προετοιμάζονται να καθίσουν ξανά από σήμερα κυβέρνηση και δανειστές. Αρχικά, θα γίνουν συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια με τους επικεφαλής των θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο -Κομισιόν, Φραντσέσκο Τρούντι-ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου-ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι-ESM), «λόγω της απαιτούμενης προετοιμασίας».

Σύμφωνα με παράγοντες των δανειστών και της κυβέρνησης, η ολιγοήμερη καθυστέρηση της έναρξης του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι απεβίωσε στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε εμπλοκή με το ελληνικό πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό, το κλιμάκιο του Ταμείου θα καθυστερήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα για τουλάχιστον δύο ημέρες, με αποτέλεσμα οι γενικότερες συζητήσεις με το σύνολο των θεσμών να λάβουν μία μικρή αναβολή για το τέλος της εβδομάδας.

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δεύτερη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε ο υπουργός Οικονομικών να θέσει το θέμα του χρέους στην τελευταία, για το 2016, προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο πλέον καυτός φάκελος των επικείμενων διαπραγματεύσεων αφορά τα εργασιακά, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ενώ τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων να είναι πλήρως λειτουργικό το υπερταμείο έως τα τέλη του έτους, λίγο-πολύ έχουν δρομολογηθεί.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις παρατηρήσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ενώ στις εκκρεμότητες του δεύτερου ελέγχου περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις όπως ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Δηλαδή, παρεμβάσεις που μπορεί να μη θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», αλλά είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν κόντρες στο εσωτερικό.