Πολιτικη & Οικονομια

Το Eurogroup εκταμιεύει τη μισή δόση - Το «βέτο» Σόιμπλε

Αντί για 2,8 δισ. η Ελλάδα θα πάρει 1,1 δισ. ευρώ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξαφνική εμπλοκή σημειώθηκε στο Eurogroup, καθώς δεν εγκρίθηκε ολόκληρη η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά οι εταίροι αποφάσισαν να τη σπάσουν σε δύο μέρη, εγκρίνοντας για την ώρα μόνο το 1,1 δις. με το 1,7 δισ. να μετατίθεται για τέλη Οκτωβρίου, περί τις 24 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η απόφαση πάρθηκε έπειτα από εισήγηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η οποία ήταν πολύ χειρότερη για την Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε πρότεινε αρχικά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στην  Ελλάδα αν δεν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τους εταίρους οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να δώσουν ένα «τυράκι» με την επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Αναλυτικά, από την δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δις.) να έχει απορροφηθεί.

Ικανοποίηση Τσακαλώτου

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup. Όπως ανέφερε, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Ντάισελμπλουμ: Η δόση κόπηκε στα δύο επειδή πρέπει να γίνουν τεχνικές εργασίες

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελεμπλουμ δήλωσε ότι εγκρίθηκε η χορήγηση της νέας δανειακής δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα σε δύο τμήματα: ένα ύψους 1,1 δισ. και ένα 1,7 δισ. ευρώ , η δε εκταμίευση αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη «τεχνικές εργασίες» για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα. Σημείωσε δε, ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι πρακτικώς ήταν αδύνατο να είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες ως σήμερα.