Πολιτικη & Οικονομια

Χίλαρι Κλίντον – Ντόναλντ Τραμπ: 2 – 0

Μια ψύχραιμη ανάγνωση του χτεσινοβραδινού debate 

123763-277552.jpg
Κλειώ Νικολάου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326967-675380.jpg

Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε το δεύτερο debate των υποψηφίων Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για να δώσουν μία μάχη, που εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά από τις προσδοκίες.

Όμως όταν μιλάμε για μάχες, το σημαντικότερο είναι το αποτέλεσμα: Παρακολουθώντας λοιπόν το debate, η πρώτη αντίδραση ίσως είναι η ισοπαλία.

Η Κλίντον δεν κέρδισε κατά κράτος τον Τραμπ, όπως στο πρώτο τους debate, την ώρα που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν ήταν σε καμία περίπτωση όσο κακός περιμέναμε.

Όμως, με μία πιο ψύχραιμη ανάγνωση και αφού περάσει λίγη ώρα, αντιλαβάνεται κανείς ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε δύο σημαντικές επιτυχίες:

  • Παρά τις κορόνες Τραμπ, δεν έπεσε στην παγίδα να χαλάσει το προεδρικό προφίλ της
  • Και κυρίως κατάφερε να μην κάνει κανένα απολύτως λάθος. Δεδομένης της δημοσκοπικής της υπεροχής, ακόμη και στις Πολιτείες-κλειδιά, αυτό είναι το ζητούμενο για τη Χίλαρι, καθώς αν διατηρήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά της, ετοιμάζεται για μία μεγάλη νίκη έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Μία ώρα πριν ξεκινήσει το debate, ο Τραμπ φωτογραφήθηκε με γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική κακοποίηση, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η μάχη για τα δικά του σεξουαλικά υπονοούμενα θα δοθεί σε προσωπικό επίπεδο.

Λογικό λοιπόν ήταν να μην εκπλαγεί κανείς από το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία παγώνοντας την ατμόσφαιρα, που παρέμεινε παγωμένη για μιάμιση ώρα ή τουλάχιστον έως την τελευταία ερώτηση.

Στην ερώτηση για τα σχόλιά του που προκάλεσαν σάλο, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι ήταν μία «συζήτηση αποδυτηρίων» και ζήτησε ξανά συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι σέβεται απεριόριστα τις γυναίκες και στη συνέχεια επιχείρησε να αλλάξει θέμα και να πάει σε ένα προνομιακό για τον ίδιο επίπεδο, τη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Αίσθηση έκανε η απάντηση της Χίλαρι, η οποία περιορίστηκε στο να πει ότι τα σχόλια του Τραμπ στην πραγματικότητα απλά δείχνουν ποιος είναι πραγματικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Κατάφερε έτσι να ενισχύσει το χαρακτηρισμό του μισογύνη ρατσιστή, χωρίς να σηκώσει τους τόνους.

Στη συνέχεια ο Τραμπ έκανε το λάθος να κατηγορήσει τη Χίλαρι μέσω του Μπιλ Κλίντον, λέγοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος είχε κακή συμπεριφορά προς τις γυναίκες, κάτι που ούτως ή άλλως είχε ενισχύσει το προφίλ της γυναίκας-Χίλαρι. Και μάλιστα έλαβε την πληρωμένη απάντηση της Κλίντον: Όπως έχει πει η φίλη μου η Μισέλ Ομπάμα, όταν αυτοί πέφτουν χαμηλά, εμείς δείχνουμε ανωτερότητα.

Στο σημείο αυτό φάνηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον χάνει μία θαυμάσια ευκαιρία να σφυροκοπήσει ανελέητα τον Τραμπ, όμως εμφανώς αυτό ήταν επιλογή της ίδιας και του επιτελείου της. Άλλωστε, ο Τραμπ έκανε τεράστια ζημιά στον εαυτό του, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους...

Η ευκαιρία που σίγουρα έχασε η Χίλαρι Κλίντον ήταν να αναφέρει τα δεκάδες στελέχη των Ρεπουμπλικανών που εγκαταλείπουν τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τις γυναίκες, ακόμη και για την ίδια του την κόρη.

Η συνέχεια ήταν καλύτερη για τον Τραμπ σε κάποια σημεία. Όχι επειδή δεν είπε πολλές ανακρίβειες, όπως και στο προηγούμενο debate, αλλά επειδή φάνηκε ότι αυτή τη φορά ήταν πιο προετοιμασμένος και επιχείρησε να δώσει κάποια χτυπήματα στην υποψήφια των Δημοκρατικών είτε για την εξωτερική της πολιτική, είτε για το θέμα των email, είτε για το Obamacare, για το οποίο η Χίλαρι παραδέχτηκε ότι χρειάζονται βελτιώσεις.

Κάπου εκεί ο Τραμπ έκανε μία μεγάλη γκάφα λέγοντας ότι αν ήταν Πρόεδρος θα έβαζε τη Χίλαρι Κλίντον φυλακή για το σκάνδαλο των email, αγνοώντας εντελώς τη σημασία που δίνει το αμερικανικό Σύνταγμα στη διάκριση των εξουσιών. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διατάξει έρευνα εναντίον κανενός!

Στο θέμα των μεταναστών, η Κλίντον επιχείρησε να τονίσει τη ρητορική διαχωρισμού μεταξύ των φίλων μουσουλμάνων και των τζιχαντιστών, με τον Τραμπ να επιμένει ότι θα νικήσει τoν ISIS ενδεχομένως με τη βοήθεια του Πούτιν. Η  Xίλαρι επέμεινε στην άποψη των κακών Ρώσων που σφυροκοπούν το Χαλέπι και άλλες Συριακές πόλεις για λογαριασμό του Άσαντ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωσή της ότι ενδέχεται να εξοπλίσει τους Κούρδους στη Συρία, δείχνοντας την πολιτική των ΗΠΑ να στηρίζει τους Κούρδους, αλλά και την κατεύθυνση που έχουν πάρει προς τη δημιουργία Κουρδικού Κράτους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ.

Στο θέμα της φοροδιαφυγής, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι γλίτωσε πολλούς φόρους και επιχείρησε να κερδίσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι το ίδιο κάνουν οι πλούσιοι φίλοι και χρηματοδότες της εκστρατείας της Κλίντον, ενώ της εξαπέλυσε επίθεση γιατί δεν άλλαξε και η ίδια τα κακώς κείμενα δεδομένου ότι είναι στην πολιτική εδώ και τρεις δεκαετίες.

Τη στιγμή εκείνη, η Χίλαρι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σειρά πραγμάτων που έχει κάνει κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Η σχετικά καλή απόδοση του Τραμπ, που έλεγε διαρκώς ότι η Χίλαρι έχει κακή κρίση για τα πράγματα, ακυρώθηκε στην τελευταία ερώτηση όταν ουσιαστικά υποχρεώθηκε να μιλήσει με καλά λόγια για τη Χίλαρι Κλίντον.

Όταν ερωτήθηκαν και οι δύο, τι εκτιμάτε στον αντίπαλό σας, ο Τραμπ είπε ότι εκτιμά το γεγονός ότι η Χίλαρι μάχεται για τα πιστεύω της –και ας μη συμφωνεί μαζί της– καθώς και ότι δεν εγκαταλείπει ποτέ.

Αντίθετα, η υποψήφια των Δημοκρατικών απέφυγε με μαεστρία να πει κάτι καλό για τον Τραμπ, λέγοντας ότι εκτιμά τα παιδιά του.

Εν κατακλείδι, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει τους Ρεπουμπλικανούς που έχει χάσει, ειδικά μετά τα σεξιστικά του σχόλια για τις γυναίκες.

Όπως είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η Χίλαρι κατάφερε να κερδίσει από το debate νέους ψηφοφόρους.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών δε χρειάζεται να αυξήσει τα ποσοστά της. Πρέπει απλά να τα διατηρήσει και η νίκη της στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι δεδομένη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ