Πολιτικη & Οικονομια

Αυτές είναι 5 νέες μειώσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Πίνακας με τις μειώσεις του μήνα

Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

• Οι 280.000 συνταξιούχοι του δημοσίου που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είδαν στις 30 Σεπτεμβρίου διπλή μείωση που έφτασε έως και 70%, αφού εκτός από την κανονική μείωση, είχαν και την πρώτη παρακράτηση των αναδρομικών. Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή στα μερίσματα ισχύει αναδρομικά από 1/1/2016. Πλέον τα μερίσματα καταβάλλονται ανά 3μηνο και έτσι η επόμενη παρακράτηση των αναδρομικών θα γίνει μαζί με την επόμενη καταβολή στις 29 Δεκεμβρίου.

• 25.000 συνταξιούχοι θα δουν περικοπές στην επικουρική τους σύνταξη στις 4 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, το τρίτο κύμα θα αγγίξει: Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, Μηχανικούς και Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, Πρατηριούχους υγρών καυσίμων, Τεχνικούς Τύπου, συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας. Το τέταρτο και τελευταίο κύμα περικοπών θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου.

• Στη σύνταξη του Νοεμβρίου που πληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα δουν την πρώτη παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών στις επικουρικές. Η περικοπή στις επικουρικές ισχύει από 1 Ιουνίου – ανεξάρτητα από το πότε επιβλήθηκε σε κάθε ταμείο.

• Επιβάλλεται από τον Οκτώβριο (με αναδρομική ισχύ από 13.5.2016, που δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) το πλαφόν των 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 ευρώ καθαρά) για κάθε ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης) και των 3.000 ευρώ (άθροισμα πολλών κύριων και πολλών επικουρικών συντάξεων).

• Μείωση κύριων συντάξεων μέσω της επέκτασης της εισφοράς υγείας σε όσους λαμβάνουν πάνω από μία σύνταξη. Έως τώρα μπορούσαν να επιλέξουν σε ποια από τις συντάξεις που εισπράττουν θα καταβάλλουν την εισφορά υγείας, πλέον το 6% θα παρακρατείται από όλες τις συντάξεις. Αυτό ισχύει από τις συντάξεις του Οκτωβρίου – αλλά επειδή έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου, οι συνταξιούχοι θα έχουν παρακράτηση των αναδρομικών τους επόμενους 4 μήνες. Η πρώτη δόση των αναδρομικών θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη του Νοεμβρίου (πληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Μαζί με τα εκκαθαριστικά της σύνταξης του Νοεμβρίου οι συνταξιούχοι θα λάβουν επιστολή όπου θα τους εξηγείται πώς έγινε εξατομικευμένα η περικοπή στη σύνταξή τους.