Πολιτικη & Οικονομια

Η «συμφωνία αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε 10 σημεία

Οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για έξοδο από την κρίση 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324812-669901.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Το απάνθισμα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μέσα από 10 συνοπτικές τοποθετήσεις:

«Σήμερα δίνουμε όλοι μαζί ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού. Ο καταστροφικός κύκλος της οικονομικής μιζέριας, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση».

«Η μείωση της ανεργίας θα έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από κομματικές προσλήψεις».

«Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ».

«Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων και των πιο ικανών. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Δεν θα ανεχθώ καμία έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους».

«Με δική μας κυβέρνηση, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο. Εντός δύο ετών, μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις στο 20%. Μειώνεται η φορολόγηση στα μερίσματα από 15% στο 5%. Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%. Καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ. Αυτά είναι τα μέτρα που μπορούμε να δεσμευτούμε, με προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας και μείωση των στόχων για πλεονάσματα». 

«Οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. τη διετία. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο δημόσιο. “Ναι” σε αξιολόγηση και κινητικότητα και όχι απολύσεις. Να εφαρμόσουμε μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου». 

«Η κατάσταση της χώρας, δυστυχώς δεν επιτρέπει να δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Μπορώ να δεσμευτώ όμως ότι για κάθε παιδί οικογένειας που δεν βρίσκεται θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα για 10 μήνες τον χρόνο». 

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν πρόκειται να ανεχτώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα από αναρχικούς μπαχαλάκηδες».

«Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος για την ΕΡΤ, η οποία πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια ως ένας ανταγωνιστικός σταθμός. Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση».

«Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών. Η απαξίωση της Βουλής έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της συνταγματικής τάξης. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, Μαδούρο δεν χωρούν. Η Ν.Δ. είναι ισχυρό ανάχωμα δημοκρατίας στις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού. Δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ