Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας στη Μεσογειακή Σύνοδο: Κοινή μας βούληση μια καλύτερη Ευρώπη (εικόνες, video)

«Αυτό που ενώνει τα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου είναι η κοινή μας θάλασσα»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324057-667822.jpg
Twitter / @Elysee

«Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του υποδεχόμενος τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του να βρεθούν εδώ στην Αθήνα, «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους αρχηγούς στις συνομιλίες που ξεκίνησαν προ ολίγου με αντικείμενο «τον κοινό μας στόχο για τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης που νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή τη Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». «Βρεθήκαμε», υπογράμμισε, «στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη», για να σημειώσει πως «ωστόσο η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων». «Είναι πολλά παραπάνω. Είναι η ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στο χώρο και το χρόνο, είναι αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

Ολάντ: Να τεθεί η ανάπτυξη στην κορυφή των προτεραιοτήτων

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις, που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτερταιοτήτων», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε Γάλλους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Σύνοδος

Το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην Αθήνα, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών του Νότου της Ευρώπης συνομιλούν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καταγράφεται πολύ μεγάλο, με δεκάδες συνεργεία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν γεμίσει την αίθουσα Τύπου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.