- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Bloomberg: Μόνο τα χρηματιστήρια Νιγηρίας και Βενεζουέλας με χειρότερες επιδόσεις από της Ελλάδας
Τονίζει ότι δεν υπάρχει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Καταστροφικοί έχουν αποδειχτεί οι τελευταίοι τρεις μήνες για τα ελληνικά ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα βελτίωνε την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, οι επενδυτές μένουν μακριά από τους ελληνικούς τίτλους, που άλλωστε δεν περιλαμβάνονται στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, κι ενώ συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενόψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο φθινόπωρο.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται στο 8,2%, σε μία ένδειξη ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αποδίδουν ρίσκο στο ελληνικό χρέος.
Ενδεικτικά, η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου βρίσκεται στο 3%, ενώ γερμανικά, αυστριακά, φινλανδικά σουηδικά και γαλλικά βρίσκονται είτε κάτω από το 0% είτε ελάχιστα πάνω από τη μηδενική απόδοση.
Τεράστια είναι τα προβλήματα και για την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg, μόνο τα χρηματιστήρια της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας είχαν χειρότερες επιδόσεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο τρίμηνο.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, παρά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το σίριαλ της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους συνεχίζεται με γνωστά μοτίβα, με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το καλοκαίρι.
Με δεδομένη την καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup, που συνεδριάζει στη Μπρατισλάβα αύριο Παρασκευή, δεν πρόκειται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την πρώτη αξιολόγηση.
Η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει τους εταίρους ότι σκοπεύει να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες δράσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, με προφανή στόχο να εξασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup του Οκτωβρίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.