Πολιτικη & Οικονομια

Η Γεροβασίλη για προσφυγικό, αγρότες και αξιολόγηση

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320347-629581.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Για τα τρία «καυτά» θέματα που «χτυπούν» την κυβέρνηση, προσφυγικό, αγροτικό και αξιολόγηση, μίλησε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Προσφυγικό

Η κα Γεροβασίλη χαρακτήρισε εξαιρετικά σύνθετη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, καθώς, όπως ανέφερε, ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών-μελών της ΕΕ και όχι μόνο.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την πρακτική χωρών της ΕΕ πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη, αναφέρθηκε στο διάβημα της ελληνικής πλευράς προς την Αυστρία, ενώ δεν απέκλεισε και άλλες ενέργειες «που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι σε διαρκή επαφή με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποια κατάσταση προκύψει λόγω αυξημένων ροών.

Αγροτικό

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των μπλόκων, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, «επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ».

«Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιβαρυνθούν αναλογικά όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες» τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η κα Γεροβασίλη κάλεσε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα, σύμφωνα με τη δική τους κρίση.

Νωρίτερα τόνισε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης «παρά τις δεδομένες δυσκολίες και περιορισμούς είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών».

«Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στήριξη των πιο αδυνάμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου» υποστήριξε.

Αξιολόγηση

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ωστόσο διευκρίνισε ότι απομένει να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ.

Αν και σημείωσε πως δεν έχουμε φύγει από τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί, είπε πως «δεν έχουμε εικόνα πότε» θα επιστρέψουν.

Πρόσθεσε πάντως ότι το θέμα είναι ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη το ΔΝΤ και γίνεται προσπάθεια ώστε το Ταμείο να δώσει ένα πλάνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ