Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές

«Δεν θα τις προκαλέσω, αλλά προτιμώ τις καθαρές λύσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης: Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ένα παράλληλο πρόγραμμα άλωσης του κράτους, χειραγώγησης των αρχών και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

Απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κανείς δεν θέτει κάτι τέτοιο και με εξαίρεση το προσφυγικό και τα εθνικά όπου μπορεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης, χωρίζει άβυσσος την ουσία των πολιτικών που θέλουν να εφαρμόσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν η κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη τότε θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος.

«Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές. Θα αντέξει η οικονομία μας μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση αν αυτή προκύψει. Δεν τις ζητώ τις εκλογές και δεν θα τις προκαλέσω», είπε μεταξύ άλλων ενώ απάντησε αρνητικά και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρωθυπουργό.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πάσχει από «πρωθυπουργίτιδα», ενώ επανέλαβε πως «δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός». «Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνει κάτι ωφέλιμο και χρήσιμο», ωστόσο διευκρίνισε πως «δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα και προτιμώ τις καθαρές λύσεις. Μια τέτοια κυβέρνηση […] δεν θα είχε μέλλον. Και από αυτή την επιλογή σας λέω ότι προτιμώ τις εκλογές. Δεν θα τις προκαλέσω, αλλά τις προτιμώ». Μάλιστα, είπε επιτακτικά ότι το κόμμα του το «χωρίζει άβυσσος» από τον ΣΥΡΙΖΑ «στην ουσία των πολιτικών που θέλουμε να εφαρμόσουμε». 

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα

Όπως τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει -κατά την εκτίμησή του- καμία διάθεση να εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. «Έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το Μαξίμου πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει «μόνο μέσα από κρατικές δαπάνες».

«Έχουμε φιλοσοφική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με ένα τέτοιο κόμμα δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε», ανέφερε.

Έστρεψε μάλιστα περαιτέρω τα «πυρά» του προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι έχει αποδείξει ότι χειρίζεται κρίσιμα ζητήματα με επιπολαιότητας, έχοντας υλοποιήσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα άλωσης του κράτους» με χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών και παρεμβάσεις σε τομείς όπως η Παιδεία και η Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε ότι φοβάται «την επανάληψη του 2015», αποδίδοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη μιας εκ νέου δήθεν διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με αφορμή και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση για την οποία όπως είπε εκτιμά ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Απρίλιο.

Για το ασφαλιστικό και τους αγρότες

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη συζήτηση στη Βουλή έκανε προτάσεις στον πρωθυπουργό τις οποίες ο ίδιος θεώρησε νεοφιλελεύθερες.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στη βασική φιλοσοφία του ασφαλιστικού ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις του, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της ανάγκης εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και των παρεμβάσεων στα ευγενή ταμεία.

Εξήγησε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει επιμέρους διατάξεις του.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να θεωρηθεί λαϊκιστής από τη στιγμή που ζήτησε την απόσυρση του ασφαλιστικού με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών απάντησε ότι είναι ο μόνος αρχηγός της αντιπολίτευσης που τους ζήτησε ξεκάθαρα να λάβουν υπόψη τη συνολική επιβάρυνση στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, υπογραμμίζοντάς τους παράλληλα ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει κλειστούς δρόμους και μπλόκα. 

Επιμένουμε στην εξεταστική για Βαρουφάκη

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους χερισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά την 7μηνη διαπραγμάτευση, ενώ τόνισε ότι «το πιστεύω ακράδαντα» πως η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να αποφύγει το 3ο Μνημόνιο. Ωστόσο, οι χειρισμοί του κ. Βαρουφάκη ήταν ολέθριοι. «Το 3ο πρόγραμμα είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των χειρισμών του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα» τόνισε.

«Εγώ τον Φεβρουάριου του 2015 από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είχα πει στη Βουλή στον κ. Τσίπρα πως είχε μια ευκαιρία να διαπραγματευτεί καλύτερα από την κυβέρνηση Σαμαρά κι εκείνος την πέταξε στα σκουπίδια» δήλωσε και είπε ότι το πλήγμα που επήλθε στην αξιοπιστία της Ελλάδα έχει επιπτώσεις ακόμη και σήμερα, ακόμη και στο θέμα του προσφυγικού το οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ