Πολιτικη & Οικονομια

Πρωινό υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας

Αγροτικές κινητοποιήσεις, αξιολόγηση και προσφυγικό περιλαμβάνει η ατζέντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319562-628621.jpg

Στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης ορίστηκε το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο Ιράν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έχει ήδη προαναγγείλει το «μενού» των συζητήσεων στο υπουργικό συμβούλιο καθώς όλα τα μέτωπα για την κυβέρνηση είναι ανοιχτά και σε εκκρεμότητα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις με την κάθοδο των μπλόκων στην Αθήνα, η αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό μετά και την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Άγκυρα θα απασχολήσουν τα στελέχη της κυβέρνησης.

Για το αγροτικό η κ. Γεροβασίλη μίλησε για σκλήρυνση της στάσης έναντι των κινητοποιήσεων των αγροτών και κυρίως το κλείσιμο δρόμων, τελωνείων, λιμανιών και αεροδρομίων. «Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρηθούν» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και σε αυτήν ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εμπλοκή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στο θέμα του προσφυγικού θα αφορά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ όπως τόνισε, δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν είχε τεθεί στην κυβέρνηση θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι αν η συζήτηση αφορά στη δίωξη δουλεμπόρων στα παράλια της Τουρκίας, η κυβέρνηση δεν το βλέπει αρνητικά. Απαντώντας σε ερώτηση πάντως για το εάν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός για την πρόθεση να εμπλακεί το ΝΑΤΟ απάντησε «όχι». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ στο Λονδίνο στην οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν συζητήθηκε τέτοιο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι εργασίες προχωρούν στα hotspots. Όπως είπε, κρίσιμο είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση η Αθήνα έχει καταθέσει τις προτάσεις της που ευθυγραμμίζονται στο γράμμα της συμφωνίας, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι διαφορές πρέπει να γεφυρωθούν», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι η μπάλα είναι στο επίπεδο των θεσμών και πρέπει να έχουν εποικοδομητική στάση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να περάσει η οικονομία στην επόμενη φάση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ