Πολιτικη & Οικονομια

Τελεσίγραφο Λαγκάρντ: Η ελάφρυνση του χρέους περνά από το ασφαλιστικό

Το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στις συντάξεις, όταν στην Ευρώπη είναι στο 2,5%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319204-628212.jpg
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Η βιωσιμότητα και το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνδέεται με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόσο την κυβέρνηση όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι είναι ανάγκη και το συνταξιοδοτικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση.

«Εάν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο βαθιά όσο χρειάζεται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρώπη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επισήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε.

Στην ερώτηση αν και κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η Λαγκάρντ απάντησε ότι το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», είπε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Για αυτό και χαρακτήρισε τη μεταρρύθμισή του μονόδρομο προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ