Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές - εκλογικός νόμος - ανασχηματισμός

Όλα επί τάπητος στο Μαξίμου 

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319093-628047.jpg

Όλα τα σενάρια αλλαγών και πρωτοβουλιών για να βγει η κυβέρνηση από το τέλμα, συζητήθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφάσεις οριστικές δεν έχουν ληφθεί ωστόσο ήδη μπορούν να συναχθούν ορισμένα συμπεράσματα.

Εκλογές: Συζητήθηκαν ως ενδεχόμενο, αλλά απορρίφθηκε η σκέψη εκλογικού αιφνιδασμού από τον πρωθυπουργό για τρεις λόγους. Πρώτον, η συνεννόηση με τους εταίρους δεν πάει καλά. Δεύτερον, το μεταναστευτικό παραμένει αξεπέραστο εμπόδιο, εφόσον λύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Τρίτον, η εκλογή Κυρ. Μητσοτάκη έχει «αποσταθεροποιήσει» την εικόνα της απόλυτης κυραρχίας του Αλ. Τσίπρα, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου. Η κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατή. Συνεπώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν πάει για εκλογές η κυβέρνηση – πλην περίπτωσης «ατυχήματος»...

Εκλογικός νόμος: Το θέμα συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής με τον πρωθυπουργό προ ημερών. Όλα δείχνουν ότι έχει προκριθεί αναθεώρησητου εκλογικού νόμου, που σήμερα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Η πρωτουλία σχετίζεται και με πολιτκούς υπολογισμούς για μελλοντικές συμμαχίες... Εκτός από το ψαλίδισμα του μπόνους, έχει αποφασιστεί και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών όχι μόνο στην Αθήνα. Ωστόσο, η απαιτούμενη συναίνεση εντός Βουλής, κυρίως με τη ΝΔ, σκοντάφτει στη διατύπωση της θέσης του Κυρ. Μητσοτάκη ότι το θέμα πρέπει να συνδυαστεί με τον καθορισμό ατζέντας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ανασχηματισμός: Προβλέπεται μέχρι το Πάσχα να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με αλλαγές σε υπουργεία που δεν «τραβάνε». Θα υπάρξει και προσπάθεια προσέγγισης προσωπικοτήτων του ευρύτερου πολιτικού φάσματος. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Αν πάει μέχρι το καλοκαίρι, όπως υποστηρίζει ο κ. Ντάιζελμπλουμ, τότε το σχέδιο δεν έχει βάση. Ωστόσο η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο – άλλωστε το περιέγραψε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρόσφατη συνέντευξή του.

Προς το παρόν, αναμένουμε την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το Νταβός...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ