Πολιτικη & Οικονομια

Καμμένος: «Έτοιμα τα hotspots μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου»

«Δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319038-627921.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, παρουσίασε το σχέδιο για την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στα πέντε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασης τονίζοντας ότι θα δοθεί βαρύτητα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους χώρους φιλοξενίας των παιδιών. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τα hotspots θα έχουν παραδοθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στα επτά κέντρα. Ειδικότερα, είπε ότι στη Λέσβο οι εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει, ενώ στη Χίο, η κατάσταση είναι καλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν γεννήτριες και θα δημιουργήσουν σύστημα αφαλάτωσης για το φωτισμό και την υδροδότηση του κέντρου. Στη Σάμο θα διατεθούν σκηνές και θα δημιουργηθούν υποδομές για τουαλέτες. Στην Κω θα γίνει επίταξη του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο -ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε δύο ιδιώτες- επειδή ο ένας εκ των ιδιοκτητών εκφράζει διαφωνίες. Στη Λέρο είναι πιο εύκολα τα πράγματα καθώς υπάρχει προσφορά των ΕΛΠΕ για μια έκταση μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ψυχιατρείου. Στη Σίνδο, όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί, θα δημιουργηθούν κοιτώνες και θα διατεθούν σκηνές. Το ίδιο θα γίνει και στο φυλασσόμενο στρατόπεδο στο Σχιστό.

Στα κέντρα θα δημιουργηθούν τα εξής τμήματα:

• Τμήμα μεταφορών που θα έχει αρμοδιότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των 24 ωρών για την παραμονή των προσφύγων στο νησί και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης

• Τμήμα υγειονομικού το οποίο θα πλαισιώνουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί γιατροί. Το τμήμα θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας πρόχειρων εξετάσεων των προσφύγων. Στο τμήμα θα υπάρχει ειδικός χώρος για τα παιδιά με ιατρό παιδίατρο και για τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγων κ.λπ. Στο τμήμα θα γίνεται ειδική καταγραφή.

• Τμήμα υποδομών που θα παρακολουθεί την πορεία κατασκευής τους και θα συντονίζει το έργο των τοπικών εργολάβων. Θα συντρέξουν μονάδες του Μηχανικού και η αρμόδια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τμήμα θα φιλοξενεί γραφεία, χώρο ενδιαίτησης κ.λπ. ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων.

• Τμήμα σίτισης στο οποίο θα διατεθούν 10 κινητά μαγειρεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διαθέτει το απαιτούμενο και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οδηγία της ΕΕ συσσίτιο στους πρόσφυγες. Το τίμημα του σισσιτίου για όλα τα γεύματα ανέρχεται σε 5,72 ευρώ. Για τον πρώτο μήνα η τροφοδοσία θα γίνεται από συγκεκριμένες πιστοποιημένες εταιρείες ενώ θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επιπλέον προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την αρμοδιότητα του τμήματος καταγραφής και πιστοποίησης θα έχει η αστυνομία, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας. Επίσης θα διατεθούν 600 σκηνές των 10 ατόμων πλήρως εξοπλισμένες, ενώ αναμένονται άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει συνεργασία με πιστοποιημένες ΜΚΟ για το περιεχόμενο των δράσεών τους, καθώς και με το δήμο και την περιφέρεια στα θέματα υγειονομικού χαρακτήρα, τη λειτουργία των τοπικών κέντρων υγείας κ.λπ.

Τέλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε πολύ καλή εξέλιξη τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει το τουρκικό λιμενικό και τη Frontex με την παροχή πληροφοριών για την αναχώρηση ενός πλοίου με πρόσφυγες, ώστε η μετακίνησή τους να τερματίζεται στα παράλια της Μικράς Ασίας και οι επιχειρήσεις να διεξάγονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ