Πολιτικη & Οικονομια

Από τον Φεβρουάριο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Οι 3 αλλαγές του νέου Ε1

Από τον Μάιο πληρώνουμε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318338-626867.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Με εκπλήξεις έρχεται το νέο έντυπο Ε1 για τη φορολογία εισοδήματος, καθώς οι περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φέτος πολύ νωρίτερα του φόρους τους, με την εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 για τα εισοδήματα δηλαδή του 2015 να προγραμματίζεται να ανοίξει λίγο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου μέσω του taxisnet.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί σε τρεις δόσεις έως τα τέλη Μαΐου, τα τέλη Ιουλίου τη δεύτερη και στα τέλη του Σεπτεμβρίου την τρίτη δόση.

Στο φετινό έντυπο Ε1 σημειώνεται ότι εξομοιώνονται πλήρως φορολογικά με τα έγγαμα ζευγάρια τα ετερόφυλα και τα ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πλέον την πλήρη εξίσωση των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών με τους έγγαμους συζύγους ως προς τα πάσης φύσεως δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων που απολαμβάνουν οι τελευταίοι.

Κατά τα λοιπά, το νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης έχει δύο ακόμη διαφορές σε σύγκριση με το έντυπο που είχε υποβληθεί πέρυσι.

Η πρώτη αλλαγή υπάρχει στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν.

Η δεύτερη βρίσκεται στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου έχουν απαλειφθεί οι τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.

Πάντως, σημειώνεται πως στο φετινό έντυπο Ε1 υπάρχει ο γνωστός σε όλους κωδικός 049 για τις αποδείξεις και αυτό δημιουργεί αρκετά ερωτήματα σε πολλούς καθώς οι αποδείξεις με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού εφέτος δεν θα υποβληθούν και δεν θα ληφθούν υπόψη. Έτσι ο κωδικός προκαλεί προβληματισμό. Από το υπουργείο πάντως αναφέρεται ότι υπάρχει μεν ο κωδικός 049 δεν πρόκειται όμως να ενεργοποιηθεί.

image

image

image

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ