Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος για ΔΝΤ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση μέσω “διαρροών”»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317507-625744.jpg

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση μέσω “διαρροών” και δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης ως προς το ασφαλιστικό», ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζητώντας να γίνει σαφές από την πλευρά του Ταμείου, αν οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι επίσημες και προέρχονται από το ΔΝΤ ή πρόκειται για δημοσιογραφικές διαρροές.

«Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων» τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του.

«Είμαστε έτοιμοι με καλή θέληση και προδιάθεση να συζητήσουμε το ασφαλιστικό αρκεί και το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του ως προς τις διαρροές των τελευταίων ημερών... Αρκεί να θέλει να τελειώσουμε αυτή τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο.... Αν η Ελλάδα δεν αλλάξει σελίδα εγκαίρως, αυτό το πρόγραμμα δεν θα δουλέψει όπως θέλουμε εμείς και οι εταίροι μας. Δεν μπορούμε να έχουμε μια αξιολόγηση που δεν θα τελειώσει ποτέ» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Για την αξιολόγηση δήλωσε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι σύντομα μπορούμε να φτάσουμε στην αξιολόγηση και σύντομα η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα». «Όπου υπάρχουν πιέσεις θα υπάρχουν λύσεις και συμβιβασμοί. Η προδιάθεση από την Ευρώπη και το Eurogroup είναι να βρεθεί λύση» πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο επανέλαβε ότι κατά τις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ομολόγους του βρήκε «ανοιχτά αυτιά», ενώ σημείωσε ότι ακόμη και οι πιο δύσπιστοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην εύρεση λύσης και όχι στην δημιουργία εμποδίων.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι και οι έξι υπουργοί Οικονομικών που συνάντησε στην Ευρώπη άκουσαν και κατανόησαν τα προβλήματα και ότι το ίδιο εκφράστηκε από τους τρεις θεσμούς μέσα στο Eurogroup.

Κατά την εισαγωγή ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εξήγησε γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος για την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε στους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε δωδέκατη μείωση συντάξεων καθώς οι συντάξεις συντηρούν σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες.

Ανέφερε επίσης ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα την περασμένη χρονιά, π.χ. κατά 29% τον Νοέμβριο, και ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον δημοσιονομικό στόχο.

Ερωτηθείς τι στοιχεία ζητούν οι δανειστές ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για τα στοιχεία για το πως θα κλείσει το δημοσιονομικό του 2016 αλλά και του 2017-2018 καθώς και στοιχεία αναλογιστικά για τις συντάξεις, ενώ ερωτηθείς για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα καλυφθεί ο στόχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ