Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος: Αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Επιβεβαίωση και από τον Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317362-625558.jpg

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους εταίρους της, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt η οποία δημοσιεύεται αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υποστηρίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σοϊμπλε, ο Φινλανδός Α. Στουμπ αλλά και ο επικεφαλής Γερούν Ντεϊσενμπλουμ, ξεκαθάρισαν –στο πλαίσιο των διμερών επαφών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες- ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Δεν εννοούσαν μόνο σε όρους τεχνικής υποστήριξης αλλά και σε όρους χρηματοδότησης» προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος μιλώντας για χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

O Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι ο Τσακαλώτος αποδέχθηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Μετά το τέλος του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πρόοδο, δεν μπήκε στις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού, αλλά τόνισε ότι οι εταίροι απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την κυβερνητική πρόταση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, είναι άλλωστε σημαντική προκειμένου να υπάρξει η πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Υπάρχουν κάποια θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινήσεις» σημείωσε ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλουμ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για το εάν η αξιολόγηση θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στην εκτίμησή του για «μήνες», παραθέτοντας τη σειρά των γεγονότων όπως πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε όμως: «Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ