Πολιτικη & Οικονομια

Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ

Μόνο αν περάσει το ασφαλιστικό θα ασχοληθούν οι δανειστές με το χρέος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία ανάκαμψης, ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μόνο τότε όμως, όπως τονίζει, οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος», διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο κοινοτικός επίτροπος και προσθέτει ότι «θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ». Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο, λέει ο Π. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».