- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: Αισιοδοξία για την Ελλάδα, προβληματισμός για την Ευρώπη
Προσφυγική κρίση και τρομοκρατία δημιουργούν κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την έξοδο από την κρίση μέσα στο 2016 εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με τη διεθνή κατάσταση.
«Όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει, είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα», είπε ο κ Τσίπρας και σημείωσε ότι «πέρα από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε την προσφυγική κρίση αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, αντιλήψεις που θα καταστρέψουν την Ευρώπη. Είναι ώρα για πλατιά ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για αλλαγή πορείας».
Τρίτο μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πρώτη αξιολόγηση τονίζοντας ότι ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων, από τον Ιούλιο ως σήμερα. Έχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια, με βασικό πρόσημο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι είναι μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έβλεπαν ότι το ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο, με την αφαίμαξη των ταμείων, την έκρηξη της μαύρης εργασίας. Για αυτό προχωρούμε με κοινωνική ευθύνη, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και ετοιμότητα να συγκρουστούμε. Αυτί σημαίνει αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «επαρκή» την κυβερνητική πλειοψηφία διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή, ενώ διευκρίνισε πως για πρώτη φορά, πρώτα είχαμε μια συμφωνία έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση και μετά είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός ήξερε ποιες είναι οι εναλλακτικές μπροστά του.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι μετά την επιβολή των capital controls πολλοί πίστευαν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 4%. «Και όμως, έκλεισε με μηδενική ύφεση», είπε τονίζοντας ότι «χρειαστήκαμε πολύ λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από όσα είχαν υπολογιστεί. Εκτίμησε ότι σε έξι μήνες από σήμερα η Ελλάδα περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Για το προσφυγικό
Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι αφορά όλη την Ευρώπη και επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους, κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. Οι χώρες υποδοχής, προσθέτει, πρέπει να υποστηριχθούν και ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσει αυτό το δράμα του πνιγμού εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά, στις θάλασσες της Ευρώπης, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο.
Για την πορεία της χώρας και την τακτική της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη αξιών, ως πρωτοπόρος στον αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, σε μια προοδευτική κατεύθυνση.
Τέλος, όπως και στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι σε πέντε χρόνια από σήμερα, το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα να είναι μια διαφορετική χώρα. «Μια χώρα, όπου οι πολίτες της θα ζούνε σε περιβάλλον αξιοκρατίας και ισονομίας, διαρκούς και βαθιάς δημοκρατίας, ένα διαρκές λίκνο της Δημοκρατίας και του παγκόσμιου πολιτισμού», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα συντρόφων για ένα νέο ξεκίνημα»
Αναπτύσσεται κοινή επιχειρησιακή δράση στον τομέα της αντιτρομοκρατίας
Προτεραιότητα η πολιτική προετοιμασία και τα ψηφοδέλτια
Ο ΠτΔ επισκέφτηκε το Τζαμί Καλούτσιανης και το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Ιωαννίνων
Tο συνολικό ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε περίπου 36,5 εκατ. ευρώ
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο
Οι μεγάλες πόλεις δεν προχωρούν επειδή οι διοικήσεις τους αναρωτιούνται διαρκώς «ποιος είναι αρμόδιος»
Στο επίκεντρο η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
«Αυτοψία» στις εργασίες αποκατάστασης
«Οι απειλές για αποχώρηση, αν μου γινόταν η τιμή να ηγηθώ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι έκφραση συντροφικότητας;»
Δωρεά €160 εκατ. από τις συστημικές τράπεζες
«Δεν χωρούν στον δρόμο μου των αλλονών κουμάντα!»
61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας μέχρι σήμερα
«Επιθυμούμε να δικαστούμε άμεσα», σημείωσε o βουλευτής
Ακόμη μία αποχώρηση από την Κ.Ο. του κόμματος
«Ταξιδιάρα ψυχή και αιώνια έφηβη, άγγιξες με σεβασμό και τα εικαστικά, ζωγραφίζοντας με πάθος και ευαισθησία» είπε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Βουλής
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του
«Ο στόχος και οι αρχές δεν εκφράζονται από το εναπομείναν σχήμα» σημειώνει
Δίχως τέλος οι αποχωρήσεις - παραιτήσεις από το κόμμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.