Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Ικανοποίηση Τσίπρα, σκεπτικισμός και ανοιχτά θέμα στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θετικές ήταν για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο καταφέρνει να αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπίζεται το δίκιο της αλλά και τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Αναφερόμενος στο 2015 έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, με αναταράξεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη χρονιά να είναι χρονιά αλλαγών και ανατροπών σε προοδευτική κατεύθυνση. Σημείωσε, τέλος, ότι και η Ελλάδα έβαλε το μπόλι της «για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της Συνόδου και στη διάρκεια συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είπε ότι για να ξεπεραστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε 6 μήνες οι αποφάσεις για τη Frontex

Μέχρι τα μέσα του 2016 θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τη δημιουργία της αναβαθμισμένης Frontex, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Να σημειώσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να μη δοθεί στις Βρυξέλλες δικαίωμα επέμβασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους, όμως την πρόταση της Κομισιόν στήριξαν Γερμανία και Γαλλία.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής μη ικανοποιητική και «πρέπει να επιταχυνθεί», καθώς και ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει σύντομα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, η οποία, όμως, στο μεταξύ, θα πρέπει να εφαρμόζεται. 

Την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν υπογράμμισαν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, εκτίμησε ότι και το 2016 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.