Πολιτικη & Οικονομια

Σερβία – ΠΓΔΜ: Κι εκεί καυγάς για το όνομα

Αντίποινα μέσω οδικής πινακίδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315095-233143.jpg

Μια πινακίδα σε υπό κατασκευή σερβικό αυτοκινητόδρομο, που  δηλώνει κατεύθυνση προς«Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ, στα σερβοκροάτικα BJRM), ενώ η Σερβία εαναγνώριζε μέχρι τώρα κράτος αυτό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκαλεί όξυνση στις σχέσεις των δυο όμορων σλαβικών χωρών.

Λεπτομερέστερα, παρά τις αντιδράσεις των Σκοπίων, η Σερβία αρνείται να αποσύρει πινακίδα στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Ε-75 Βλαντίτσιν - Ντόνι Νεράτοβατς, όπου το νότιο γειτονικό κράτος αναφέρεται ως «ΠΓΔΜ». Τα Σκόπια ζητούν να γραφεί η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως εξάλλου είχε αναγνωρίσει το κράτος αυτό η Σερβία.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών είπε: «η πρέσβειρα της Σερβίας στα Σκόπια κ. Ντούσανκα Ντίβιακ-Τόμιτς κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, όπου της επιδόθηκε προφορική νότα διαμαρτυρίας με την απαίτηση να διορθωθεί η ονομασία και να γραφτεί 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς (φωτογραφία) είπε: η πινακίδα θα παραμείνει όπως είναι. Τώρα τούς ενοχλεί η πινακίδα, ενώ το ότι αυτοί ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και το αναγνώρισαν ως κράτος, εμάς δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Είναι καιρός να πάψουμε να δουλεύουμε εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Αλήθεια είναι ότι τους είχαμε αναγνωρίσει με το όνομα ‘Μακεδονία’, αλλά αυτό έγινε από τον Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του ΄90».

Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για de facto αντίποινα απο-αναγνώρισης σε μια κατάσταση όπου υπήρχε de jure αναγνώριση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ