Πολιτικη & Οικονομια

Αναδίπλωση κυβέρνησης για το ΔΝΤ: «Άλλο η γνώμη μας, άλλο η συμφωνία»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την ξεκάθαρη στάση του Βερολίνου για το ζήτημα.

«Δεν ξεκινήσαμε καμία κόντρα με τον κ. Σόιμπλε. Απαντήσαμε σε δημοσιεύματα και απαντήσαμε σε δηλώσεις του ίδιου. Προηγήθηκαν όλα αυτά» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του STAR και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι το ΔΝΤ είναι στη συμφωνία. Έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία χρέος μας προς το ΔΝΤ και βεβαίως η συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο μέχρι τον Μάρτη που το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του». «Eίναι άλλο ότι έχουμε υποχρέωση στο ΔΝΤ, το ξέρουμε, ενδεχομένως να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, και είναι άλλο να λέμε την άποψή μας για το ρόλο του ΔΝΤ κι αν είναι πολύ απαραίτητο σήμερα» συμπλήρωσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη ότι «το ΔΝΤ έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις» που κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη, όπως υποστήριξε, «θέλουν να επιβληθούν στη χώρα μας».

«Χρησιμοποιούν σαν άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λέει «πάντα ανοιχτά και καθαρά» τις απόψεις της.

«Η κυβέρνηση δίνει μάχη στη διαπραγμάτευση, με βασικό στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολλών, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια είναι τα σημεία-αγκάθια της διαπραγμάτευσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτά «έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν να κάνουν με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φαίνεται, με πληροφορίες χθεσινές, ότι πάει με ένα καλό τρόπο, το θέμα των κόκκινων δανείων» για το οποίο μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια σύγκλιση αλλά εκκρεμεί συζήτηση και σήμερα και «θα δούμε πως θα πάει».

«Υπάρχουν θέματα που αφορούν το μέλλον, αφορούν τη ζωή πολλών ανθρώπων» ανέφερε, επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε και γρήγορα και καλά. Πρέπει να συγκλίνουμε όμως με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολλών» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τι είπε για την κόντρα Τσίπρα - Σόιμπλε

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στην αντιπαράθεση που προέκυψε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Δεν ξεκινήσαμε καμία κόντρα με τον κ. Σόιμπλε. Απαντήσαμε σε δημοσιεύματα και απαντήσαμε σε δηλώσεις του ίδιου. Προηγήθηκαν όλα αυτά». 

Η κα Γεροβασίλη ανέφερε πως δεν θα μπορούσε ασφαλώς να έρθει η κυβέρνηση και να πει ξαφνικά ότι το ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενο στην Ευρώπη, διότι γνωρίζει ότι έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, όπως και γνωρίζει ότι κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη θέλουν αυτές οι απόψεις να επιβληθούν στην Ελλάδα, «γιατί αυτά που ζητάνε στην Ευρώπη δεν έχουν συμβεί σε καμία χώρα της Ευρώπης και αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι θα είχαν μεγάλη δυσκολία αυτά να τα επιβάλουν στην Ελλάδα, διότι δεν θα τα επέτρεπε η Ευρώπη».

«Χρησιμοποιούν λοιπόν ως άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλουν μέτρα στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη», επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Υπογράμμισε δε ότι «κάθε φορά που κάποιος θα βγαίνει στο εξωτερικό και θα στρέφεται κατά της χώρας και του ελληνικού λαού, θα παίρνει και την απάντηση που του αξίζει».