Πολιτικη & Οικονομια

Το νέο κόλπο με το ασφαλιστικό

Από ψέμα σε ψέμα και από κόλπο σε κόλπο, τα πράγματα χειροτερεύουν και ο λογαριασμός μεγαλώνει...

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301295-228950.jpg

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν δίνει την 13η σύνταξη που υποσχέθηκε, αλλά σχεδιάζει να κόψει μέρος από τις υπόλοιπες 12. Το καλοκαίρι συμφώνησε στην εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και η περικοπή αυτή βρίσκεται στον προϋπολογισμό του 2016 που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Bουλή.

Δεν πρόκειται για μέτρα που το κόστος τους επιμερίζεται σε μικρά ποσά, όπως ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τις συγκοινωνίες, αλλά για μια απευθείας μεγάλη μείωση του εισοδήματος η οποία θα γίνει άμεσα αντιληπτή. Πώς θα ξεμπλέξει τώρα με αυτή την κραυγαλέα εξαπάτηση των ψηφοφόρων του;

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρατεύει και πάλι το βαρύ πυροβολικό που πάντα τον έσωζε όταν βρέθηκε στριμωγμένος: τα επικοινωνιακά κόλπα. Θα προσπαθήσει και πάλι να πείσει ότι και δεν φταίει ο ίδιος που κόβει τις συντάξεις, αλλά φταίνε οι κακοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με το κούρεμα του χρέους το 2012 κούρεψαν και μέρος από τα αποθεματικά των ταμείων.

Όμως τα 13,4 δισ. που, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, έχασαν τότε τα ταμεία υπερκαλύφθηκαν από την κρατική επιχορήγηση η οποία ήταν 14,47 δισ. το 2012 και 38,3 δισ. την τριετία 2012-15. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2000 μέχρι το τέλος του 2014 το κράτος έδωσε στα ταμεία 199 δισεκατομμύρια ευρώ, από χρήματα που δεν του περίσσευαν, αλλά τα δανειζόταν μεγαλώνοντας το... επαχθές χρέος.

Παρά την τεράστια αυτή επιχορήγηση το σύστημα παρέμενε εξωφρενικά άδικο με προνομιούχους και παρίες. Σχεδόν η μισή επιχορήγηση πήγαινε σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, ενώ στο τέλος του 2008 –στο απόγειο της ελληνικής σπατάλης– 6 στους 10 συνταξιούχους (εκτός ΟΓΑ) έπαιρναν κύρια σύνταξη κάτω από 600 ευρώ και 3 στους 10 κάτω από 450. Κι όλα αυτά όταν οι πολύ μεγάλες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μείωναν τα εισοδήματα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και, κατά συνέπεια, τις θέσεις εργασίας.

Με το PSI το ελληνικό κράτος διέγραψε περισσότερα από 180 δισ. χρέος. H διαγραφή έγινε σε συμφωνία με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Έτσι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα μιας ασύντακτης χρεοκοπίας. Η Αργεντινή –που παρουσιαζόταν σαν πρότυπο, αλλά ξεχάστηκε όταν ήρθαν τα δύσκολα– αντιμετώπισε την πλήρη κατάρρευση (με υποτίμηση του νομίσματος κατά 70% μόνο το πρώτο εξάμηνο και απώλεια καταθέσεων και εισοδημάτων από τον πληθωρισμό) έχοντας διαγράψει πολύ μικρότερο χρέος. Ήταν μια χρεοκοπία που ακόμη ταλαιπωρεί τη χώρα, καθώς ορισμένοι δανειστές διεκδικούν τα χρήματά τους δικαστικά.

Για να είναι νομικά έγκυρο το κούρεμα του χρέους με το PSI, δεν μπορούσαν να εξαιρεθούν οι Έλληνες κάτοχοι ομολόγωn (ταμεία, τράπεζες, ιδιώτες). Αν από το όφελος του κράτους λόγω διαγραφής χρέους αφαιρεθεί η ζημιά των δημοσίων φορέων, το κράτος βγαίνει και πάλι πολύ κερδισμένο. Χωρίς τις εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς θα μπορούσε να ανακτήσει με πώληση μετοχών και τα χρήματα που είχε βάλει στις τράπεζες και το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο.

Πάνω σε αυτό το σαθρό υπόβαθρο επιχειρείται να γίνει η επικοινωνιακή αντεπίθεση Τσίπρα για το ασφαλιστικό. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται όλοι οι σύμμαχοι της νέας εξουσίας. Εκτός από τα φιλικά μέσα ενημέρωσης και τον πάντα πρόθυμο Καμμένο, στο παιχνίδι μπαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε στον πρόεδρο των εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιάσεκ Κράβζικ, για «το τεράστιο πλήγμα που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI» και τον διαβεβαίωσε ότι «χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό στήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να βγάλει από πάνω του την ευθύνη για το ασφαλιστικό και να τη ρίξει στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάλεσε τους αρχηγούς να δηλώσουν ότι είναι αντίθετοι στις περικοπές των συντάξεων, ζητώντας συναίνεση στα ξόρκια. Λες και αν το δήλωναν, θα εμφανίζονταν αμέσως τα δισεκατομμύρια που λείπουν, μιας και ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Παράλληλα κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις προηγούμενες μειώσεις συντάξεων (τις οποίες ο ίδιος διατηρεί), ενώ παρουσίασε σαν υπεύθυνο για την κατάσταση των ταμείων το κούρεμα του PSI.

Παυλόπουλος,Τσίπρας και Καμμένος μιλούν για το PSI τη στιγμή που το κράτος έχασε περισσότερα από 20 δισ. με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δεν χρειαζόταν πριν τη... σκληρή διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θυσίασε τις τράπεζες, την ανάπτυξη της οικονομίας και χιλιάδες θέσεις εργασίας για να κάνει το κόλπο του δημοψηφίσματος, με σκοπό να διαχειριστεί το αδιέξοδο από τα ψέματα που είχε πει μέχρι τότε.

Έτσι από ψέμα σε ψέμα και από κόλπο σε κόλπο τα πράγματα χειροτερεύουν και ο λογαριασμός μεγαλώνει. Νέα ψέματα και νέα κόλπα ρίχνονται στο παιχνίδι. Ως πότε;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.