Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τσίπρας συνέδεσε το προσφυγικό με τους πλειστηριασμούς στη συνάντηση με τον Σουλτς

«Παράλογες οι απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της α’ κατοικίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-schulz.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για πρώτη φορά σε δημόσιο λόγο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνέδεσε το προσφυγικό ζήτημα με τον άρση προστασίας της α’ κατοικίας.

Πλέον, η κυβέρνηση ανοιχτά δηλώνει πως αναζητείται πολιτική λύση για το θέμα, ενώ ο πρωθυπουργός με υπονοούμενα για τις πιέσεις των δανειστών τόνισε η Ελλάδα αναγκάστηκε να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της ένα ευρωπαϊκό θέμα, όπως την προσφυγική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση .

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, καταρχήν, συζήτησαν για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη τραγωδία.

«Η Ελλάδα», τόνισε, «αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης».

«Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης», όπως σημείωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ταο δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι «στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση». Επισήμανε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω».

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και το βράδυ της Τρίτης με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ